MENIU

Sondaj devastator pentru guvernanţi: Trei români din patru cred că situaţia din ţară e proastă

Românii sunt printre cei mai pesimişti europeni, mai ales legat de evoluţia economiei şi a niveluli de trai. Şi mai îngrijorător este faptul că această atitudine contrastează cu optimismul ce domină Uniunea Europeană, ajuns la cel mai înalt nivel după criza economică de la sfârşitul deceniului trecut. Peste 70% dintre români consideră că situaţia din ţară este „mai degrabă rea” sau „foarte rea”, arată rezultatele celui mai recent Eurobarometru elaborat de Comisia Europeană, anunţă site-ul euractiv.ro.

Astfel, doar 3% dintre români apreciază că situația din țară este foarte bună, iar 25% o consideră „mai degrabă bună”. Doar în Grecia (91%) și Croația (80%) sunt mai mulți pesimiști decât în România. La polul opus, cei mai optimişti europeni sunt olandezii (91%) și luxemburghezii (90%), arată Eurobarometrul. Media european a optimismului este de 52%.

În ceea ce privește viața lor, 54% dintre români se declară foarte sau destul de satisfăcuți de viața pe care o duc (îo scădere de șapte procente față de Eurobarometrul din primăvară), iar 46% nu sunt prea satisfăcuți sau nu sunt deloc satisfăcuți, în urcare de la 39% în prima parte a anului..

Față de Eurobarometrul din primăvară, românii sunt mai îngrijorați de viitorul locului de muncă, de situația financiară a familiei, de serviciile publice din țară, iar numărul celor care cred că le va fi mai rău peste un an crescut la 30% (+13 puncte procentuale față de sondajul anterior).

Doar 22% din români apreciază că situația economică este bună, în scădere de la 29% în urmă cu doar șase luni, în timp ce 76% spun că starea economiei este mai degrabă proastă sau foarte proastă (în urcare cu 7 puncte procentuale).

Datele pentru România sunt în contra trendului european: 48% dintre cetăţenii Uniunii consideră că situația actuală a economiei din propria ţară este bună, cel mai înalt nivel de încredere din ultimul deceniu, înainte de debutul crizei economice mondiale.

Doar un sfert din români (de la 36% în primăvară) cred că lucrurile în România merg în direcția bună, iar aproape două treimi cred că România merge într-o direcție greșită (64%, față de 54% în sondajul anterior), arată studiul publicat de euractiv.ro 

Mai multe articole despre:
criză economică pesimist euractiv