SONDAJ CURS. Situația intenției de vot în septembrie 2018. SURPRIZELE neaşteptate
Românii sunt tot mai plini de surprize! Potrivit unui sondaj de tip Omnibus, realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională, cetătenii care locuiesc în regiunile istorice ale țării ar intenționa să voteze altceva decât partidele majoritare și de opoziție.
Astfel, în Transilvania pare să fie cea mai echilibrata regiune din punct de vedere politic. Partidul lui Dacian Ciolos este salvat de aceasta, (C1) unde statistic deține 11 procente, iar Victor Ponta, cu Pro România, pare să fie foarte popular în Moldova, cu 13% intenție de vot.
Dacă aceste două formațiuni politice au doar vocație regională, potrivit sondajului CURS, (C1) UDMR pare să fie inexistent pentru locuitorii din Moldova și Muntenia, unde intenția de vot pentru ele este de 0%. Pe aceeași linie, Transilvănenii nu se dau în vânt după PMP. Aici, partidul lui Traian Băsescu intenționează să fie votat numai de 3 procente.
PSD domină în Muntenia (50%), urmat de PNL (20%) și ALDE (9%). USR, partid lansat în București, are numai 4%.
În Moldova, în schimb, PSD are numai 34%, cu 10% mai puțin decât a avut partidul în valul trecut al studiului. Asta se întâmplă pe fondul unei prestații foarte bune a Pro România, dar și USR (probabil în zona Iași). PNL are 21% și ALDE 9%.
În Transilvania PSD și PNL sunt la o distanță nesemnificativă statistic (26% și respectiv 24%). Urmează UDMR și Mișcarea România Împreună, care are în continuare baza electorală în Ardeal. Urmează USR și ALDE cu 9 și 8%.
Atât PSD cât și PNL sunt mai populare la sate decât la orașe, chiar dacă diferențele sunt la limita marjei de eroare. Astfel PSD are o intenție de vot 3% mai mare în mediul rural decât cel urban (39% față de 36%) iar PNL cu 4% (24% față de 20%). ALDE, în schimb, este cel mai urban partid având o intenție de vot de 11% mediul urban față de doar 6% în mediul rural.