MENIU

Sondaj cu rezultat neașteptat. Ce cred românii cu adevărat despre Arsenie Boca

<p>Arsenie Boca</p>

Majoritatea românilor au auzit de părintele Arsenie Boca și consideră că acesta ar trebui canonizat, relevă rezultatele unui barometru Inscop transmis miercuri AGERPRES.

Astfel, conform cercetării, 90,6% dintre români au auzit de Arsenie Boca, 8,4% nu au auzit, iar 1% nu știu sau nu răspund.

Notorietatea părintelui Arsenie Boca este extraordinară și se datorează în bună măsură tipului de promovare mediatică de care a avut parte în ultima vreme, arată sursa citată.

Din totalul celor care au auzit de Arsenie Boca, 34,8% spun că reprezintă pentru ei un sfânt, 17,2% că a fost preot, pentru 6,9% nu reprezintă nimic, 5,9% îl consideră un călugăr, 5,3% spun că reprezintă ideea de credință, 3,1% un duhovnic, 2,4% un om bun, 2,2% că te duce cu gândul la ideea de minune dumnezeiască, 2,2% părinte, 2,1% personalitate religioasă — se arată în concluziile barometrului.

Totodată, 1,4% spun că este vorba despre un profet, 1,3% că e un model, 1,1% că e o afacere pentru Biserică, 1,1% spun că este vorba de un mit, 1% că e un părinte spiritual, 0,9% un mit creat de presă, alți 0,8% că e un simbol, 0,6% că e un vizionar, iar 0,5% că e un idol. 3,8% dintre respondenți au indicat alte semnificații, iar 5,3% este procentul nonrăspunsurilor.

"Ca precizare, întrebarea a fost deschisă, tocmai pentru că subiectul pachetului de întrebări este mai neconvențional și am încercat să evităm a oferi niște variante de răspuns care riscau să inducă răspunsuri convenționale din partea subiectului. Pe scurt, deși fenomenul Arsenie Boca este în mod cert o creație mediatică, publicul îl percepe pe fostul monah în primul rând pe latura religioasă, notorietatea tabloidizată fiind în acest caz convertită în popularitate", explică Darie Cristea, director Inscop.

Dintre cei care declară că au auzit de Arsenie Boca, 55,1% cred că ar trebui canonizat de Biserica Ortodoxă, 17,6% nu sunt de acord cu această idee, iar 27,3% reprezintă nonrăspunsuri.

"Între cei care au răspuns efectiv la întrebare, canonizarea este susținută de o mare majoritate. 'Citit' în primul rând prin acțiuni care trimit la ideea de minune, de har, Arsenie Boca este canonizat 'de facto' de publicul interesat de problemă", adaugă directorul Inscop.

"Barometrul Inscop — Adevărul despre România" a fost realizat de INSCOP Research la comanda "Adevărul" în perioada 9 — 14 iulie 2015. Volumul eșantionului a fost de 1.075 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.

Mai multe articole despre:
sondaj arsenie boca INSCOP