MENIU

Soluția Ciprului pentru a stopa trecerea migranților în UE: un gard de sârmă ghimpată de cel puțin 11 km - FOTO

Gard împotriva refugiaților ridicat de Cipru până la Nicosia Foto: in-cyprus.philenews.com

Republica Cipru a început să construiască un gard de sârmă ghimpată pentru oprirea migranților și refugiaților să intre pe teritoriul său venind din nordul insulei. Gardul începe din zona Astromeritis și se va întinde până la Nicosia.

 

Guvernul de la Nicosia a precizat că a informat deja Uniunea Europeană în legătură cu planurile sale.

Ministerul de Interne a început să instaleze gardul de sârmă ghimpată în zona Astromeritis cu scopul de a opri migranții ilegali care vin din zona ocupată în zonele libere.

Gardul începe de la Astromeritis și se va întinde până în zona vechiului aeroport Nicosia.

Autoritățile spun că, inițial, lungimea va fi de 11 km.

Imagini cu bariera de sârmă ghimpată la vest de Nicosia au apărut deja în presa din Cipru. 

Foto: in-cyprus.philenews.com

Măsura a fost luată de autoritățile din cauza numeroșilor refugiați care aleg această rută. Forţele de securitate prind frecvent refugiaţi şi migranţi, veniţi în majoritate din Siria şi Afganistan via Turcia în partea de nord, turcă, a insulei, de unde traversează în partea de sud, intrând pe teritoriul Uniunii Europene.

Preşedintele cipriot Nikos Anastasiades şi-a exprimat în mod repetat îngrijorarea faţă de această situaţie şi s-a adresat Uniunii Europene pentru sprijin. Potrivit lui Anastasiades, numărul migranţilor şi refugiaţilor care ajung în Cipru a crescut dramatic în ultimii ani, în prezent procentul lor fiind de 3,5% din totalul populaţiei, relatează Agerpres.

În 2019, poliţia a informat că pe insulă se găseau aproape 10.000 de migranţi, comparativ cu 2.936 în 2016, 4.582 în 2017 şi 7.761 în 2018.