MENIU

Soluția găsită de Cehia pentru vaccinarea împotriva COVID-19 din cauza stocurilor Pfizer insuficiente: șase în loc de cinci. Ce spune Comisia Europeană

vaccin anti COVID-19

Cehia nu a mai așteptat aprobarea oficială de la Comisia Europeană și a permis extragerea unei doze suplimentare din flacoanele de vaccin COVID-19 furnizate de Pfizer și BioNTech. Astfel că vor putea fi extrase șase doze în loc de cinci dintr-un flacon dacă există o cantitate suficientă, a anunțat Ministerul ceh al Sănătății.

 

Conform regulilor standard, se pot extrage doar cinci doze din fiecare flacon al vaccinului, dar experții au spus că este posibil să se obțină chiar și a șasea sau a șaptea doză din flacoanele de vaccin Pfizer care are 5 ml.

Cehia a cerut acordul de la Comisia Europeană la începutul acestei săptămâni pentru folosirea cantității suplimentare din flacoanele de vaccin pentru o a șasea doză. Solicitarea a fost transmisă de premierul Andrej Babis, relatează Reuters.

Ministerul Sănătății a anunțat că printr-o hotărâre aprobată marți, 29 decembrie, permite, temporar, extragerea dozei suplimentare, dacă există o cantitate suficientă în flacoanele de vaccin, respectând riguros cantitatea standard pentru fiecare doză de vaccin. Doza suplimentară trebuie să fie disponibilă într-un flacon individual, ceea ce înseamnă că nu pot fi amestecate cantitățile rămase din mai multe flacoane pentru a completa o doză.

„În ceea ce privește cantitatea limitată de doze accesibile, se permite utilizarea unui flacon din acest produs (vaccinul Pfizer/BioNTech - n.red.) pentru obținerea dozelor până la șase, pentru a crește numărul de persoane care pot fi protejate prin vaccinare de consecințele COVID -19”, a anunțat ministerul ceh.

Vaccinul, produs de Pfizer din Statele Unite și de startup-ul german de biotehnologie BioNTech, este singurul care a obținut aprobarea UE până acum.

Cehia, ca și alte țări din UE, a început vaccinările duminică, 27 decembrie, dar stocurile de vaccin nu sunt suficiente.

Și în Italia, autoritățile sanitare au aprobat deja extragerea a șase doze, cu respectarea regulamentelor EMA pentru UE.

Aprobări similare au fost emise și de autoritățile de reglementare din Statele Unite, Marea Britanie, Elveția și Israel, care au început înainte de 27 decembrie campaniile de vaccinare.