MENIU

Soluția destul de bizară pe care o au cercetătorii ca să spargi corect un ou

Să spargi un ou fară a te trezi cu bucăți de coajă în mâncare nu e un lucru atât de ușor pe cât pare, e mai degrabă o adevărată artă. Astfel, pe bună, dreptate mulți dintre noi nu reușesc să stăpânească această tehnică. Iată cum ar trebui să spargi un ou ca la carte.

În primul rând, cei mai mulți dintre noi obișnuim să spargem oul de marginea bolului. Ei bine, specialiștii susțin ca această metodă e una „riscantă", iar dacă vrem să fim siguri că nu scăpăm bucăți nedorite în mâncare trebuie să ciocnim oul de o suprafață plană, cum ar fi blatul pe care gătim din bucătarie.

Dar pentru a realiza crăpătura perfectă trebuie să știi exact unde să lovești și cu ce forță. „Important e să lovești oul în partea cea mai netedă, deci în partea de mijloc. La fel ca orice alt obiect, coaja de ou are puncte de rupere, sau limite dincolo de care nu mai poate suporta mai multă forță. Această limită este mai mică în locul în care oul este mai expus, adică în partea cea mai netedă a sa. Astfel, oul este mai ușor de spart în mijloc, iar partea superioară și inferioară ale sale sunt cele mai rezistente și asta pentru că sunt cele mai curbate zone de care el dispune", a declarat cercetătorul Volker Blum, de la Universitatea Duke.

Aceste principii sunt valabile pentru orice structură. Un pod arcuit va putea rezista unei presiuni mai mari pentru că forța care acționează asupra sa se distribuie în mod egal pe toată suprafața lui. În cazul unui ou, poți testa acest lucru dacă îl ții între două degete, plasate la cei doi poli ai acestuia. Deși vei strânge cu putere, nu vei reuși să îl spargi.

Sursa

Mai multe articole despre:
tehnică ou coajă crăpătură