Solomon Marcus: "Pentru politicieni, diploma de doctor a devenit un fel de blazon"
Invitat la Realitatea TV, în cadrul emisiunii "Oamenii realității", academicianul Solomon Marcus a vorbit despre metehnele sistemului educațional din România.
"Una dintre rănile cele mai mari ale României este că nu se face educația mirării. Mirarea este starea naturală a copilului. Din păcate, noi nu i-o respectăm, nu plecăm de la ea. Pe măsură ce copilul intră pe mâna educatorilor, inclusiv a părinților, starea lui de mirare este ignorată. Situația copilului în România este reglementată de scenariul copilului cuminte, copilul căruia Moș Crăciun și Sfântul Nicolae îi aduc cadouri. Copilul cuminte este copilul care ascultă comenzile părinților și ale adulților și le execută. Copilul cuminte are un regim cvasi-militar, viața lui este reglementată de executarea comenzilor venit de la adulți. Încălcarea dreptului la mișcare se produce zilnic în școala românească, pentru că nu reușim să ieșim din acest scenariu prăfuit catedră-bănci", a explicat academicianul Solomon Marcus de ce sistemul educațional din România este compromis din temelii.
Educația din România este deficitară în ceea ce privește umorul și abundă în violență, a mai spus Solomon Marcus. "Noi facem o educație în care cultivăm o falsă seriozitate, în care nu mai este loc de umor, glumă, autoironie. În felul acesta, noi sabotăm adevărata educație, care trebuie să fie o stare de relaxare și bună dispoziție. Noi educăm violența. Ce văd copiii? Mai toate filmele care se livrează, chiar și în timpul zilei, se vorbește pe un ton răstit. Violențe verbală este anticamera violenței fizice. Nu se face deloc educația conviețuirii cu alteritatea. Mereu discutăm despre identitatea românească, dar nu poți discuta despre identitatea românească fără să discuți identitatea apartenenței la specia umană, conviețuirii cu ceilalți oameni".
Un alt defect al sistemului educațional este inflația de diplome, atrage atenția academicianul. Diplomele de doctor nu fac excepție, iar politicienii se numără printre cei care le râvnesc cel mai tare. "Diploma de doctor a devenit un fel de blazon. Au fost perioade în care oamenii politici vânau decorații, dar titlurile științifice reprezintă o chestiune mai recentă. Uniunea Sovietică, cu toate păcatele ei, n-a cunoscut acest fenomen al politicienilor care râvnesc la titluri științifice. La noi s-a schimbat însă. A fost o prostituție de un grad foarte pronunțat. Trebuie să nu credem că soluțiile reale sunt cele care se obțin de azi pe mâine. Trebuie să înțelegem că fără o politică pe termen lung, care să scuture de praf programele de învățământ, să scuture de praf manualele școlare, să scuture de praf scenariul de bază educator-educat, nu rezolvăm problemele. Tot timpul în educație ne-am preocupat de problemele urgente, dar cele mai superficiale. Trăim într-o societate în multe privințe semi-analfabetă, îmi măsor foarte bine cuvintele", a conchis Solomon Marcus.