Solomon Marcus, matematician și membru al Academiei Române, a murit azi
Solomon Marcus, matematician și membru al Academiei Române, a murit joi, la varsta de 91 de ani, a confirmat pentru Hotnews.ro academicianul Viorel Barbu. Solomon Marcus era internat la Spitalul Fundeni, unde fusese transferat zilele trecute de la Spitalul Elias.
Solomon Marcus s-a nascut la 1 martie 1925, la Bacau, parintii sai fiind croitori. A absolvit Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti, obtinand ulterior titlurile stiintifice de doctor in matematica si doctor docent.
Dupa absolvirea facultatii, Solomon Marcus a predat ca profesor la Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti. Este autorul a numeroase studii interdisciplinare, de carti ce privesc utilizarea matematicii in lingvistica, in analiza teatrala, in stiintele naturale si sociale, potrivit Wikipedia.
Cartile sale au fost traduse in multe tari ale lumii. A publicat peste 50 de volume in Romania, traduse in mai multe limbi din Europa si nu numai si aproximativ 400 de articole in reviste stiintifice sau de specialitate.
Opera sa a fost citata de peste 1.000 de autori.
Din 1993, Solomon Marcus a devenit membru corespondent al Academiei Romane, iar din 2001 era membru titular al Academiei Romane.
Solomon Marcus a fost un critic al sistemului de educație.
Invitat în urmă cu trei ani la REALITATEA TV, în cadrul emisiunii Reporterii Realităţii, academicianul Solomon Marcus a vorbit despre lipsurile din învăţământul românesc. "Scopul în educaţie nu e să fii primul, scopul este să ajungi la o ocupaţie în care poţi să dai un randament bun. Asta nu se întâmplă în şcoala românească", a spus matematicianul.
"Trebuie să înţelegem bine relaţia dintre competiţie şi educaţie. Scopul în educaţie nu e să fii primul, scopul este să ajungi la o ocupaţie în care poţi să dai un randament bun. Asta nu se întâmplă în şcoala românească.
Latura competeţională strică lucrurile. Accentul nu mai cade pe scopul suprem al educaţiei", a explicat academicianul la REALITATEA TV.
"Să nu facem din evaluare un scop în sine. Accentul trebuie să-l punem pe satisfacţia personală pe care o capătă un tânăr atunci când obţine răspunsul la o curiozitate personală. Ceea ce este esenţial în educaţie este să reuşeşti să înţelegi. Asimilarea trebuie dublată de înţelegere", a mai spus matematicianul.
Academicianul a precizat că bună parte din procesul educaţional nu se situează în cultură. "Fără idei, fără conexiuni între fenomene, fără istorie nu se face cultură", a spus Solomon Marcus. "Lectura trebuie să răspundă unei nevoi. Eu am întâlnit elevi care nu prea citesc, dar s-au dezvoltat foarte bine".
Cât despre curiozitatea tinerilor, academicianul consideră că aceasta este inhibată chiar de părinţi şi educatori. "E o agresiune de multe ori şi din partea părinţilor, a educatorilor. La adresa copiilor de 5-6 ani se comite o agresiune. Nevoia lui de a se întreba este cenzurată, descurajată. De părinţi! În şcoli scrie "Un copil cuminte nu vorbeşte neîntrebat". Mi-aduc aminte de un film, "tu când vorbeşti cu un om mare să aştepţi ca el să te întrebe ceva". E obligat să înlocuiască nevoia lui de a întreba cu actul de supunere. Eu nu spun că datoriile nu trebuie să existe, dar dacă din ele facem motorul am ratat actul educaţional", a spus academicianul la REALITATEA TV.
Klaus Iohannis, mesaj de condoleanţe
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanţe "celor care îl respectă şi îl iubesc pe Academicianul Solomon Marcus".
"Am primit cu multă tristețe vestea dispariţiei Academicianului Solomon Marcus. Performanța sa științifică și devotamentul pentru a construi un sistem educațional centrat pe nevoile reale ale celui care învaţă reprezintă un model la care ne putem raporta cu toții. Va rămâne pentru totdeauna în sufletele şi gândurile noastre pentru tenacitatea, înțelepciunea si dragostea cu care şi-a desăvârșit viaţa şi cariera. Transmit sincere condoleanțe şi sunt alături de cei care îl respectă şi îl iubesc pe Academicianul Solomon Marcus. Dumnezeu să-l odihnească în pace!", se arată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.