MENIU

Societatea civilă, în alertă. Cum poate reveni Ordonanța penală 13

Sutele de mii de români care au ieșit în stradă în ultima săptămână nu mai au încredere în Guvernul Grindeanu și se așteaptă la orice tip de "manevre" de ordin juridic care să ducă la intrarea în vigoare a celebrei Ordonanțe 13.

Atât procedura care urmează, cât și felul în care Guvernul Grindeanu a promovat ordonanța de abrogare lasă cale liberă destul de largă pentru că OUG 13 să revină cu efectul ei letal pentru Justiție, în general, și în special pentru anticorupție.

Ordonanța de abrogare 14/2017 este în vigoare din momentul publicării în MOf și a fost deja trimisă în Parlament. Deci produce efecte și în acest moment OUG 13 nu mai există. Dar acesta OUG 14 urmează să fie aprobată sau respinsă de Parlament printr-o lege. 

Dacă este aprobată, merge la promulgare și poate fi atacată la CCR de un grup parlamentar. Aici există un mare pericol pentru că OUG 14 poate fi considerată neconstituțională din cel puțin două motive, potrivit Ziare.com, câtă vreme nu a fost făcută imediat o corectura, așa cum s-ar fi întâmplat în cazul unor simple erori materiale.

"Aceste riscuri cred că pot fi evitate într-un singur fel: CCR trebuie să se pronunțe asupra OUG 13, chiar dacă ea nu mai este în vigoare... În acest moment, desființarea ordonanței penale de către CCR este singura modalitate de a înlătura cu totul pericolul că ea să revină în forță atunci când cei interesați vor consideră că spiritele se vor fi liniștit suficient", scrie Ioana Ene Dogioiu.

Mai multe articole despre:
ordonanta 13