MENIU

SNMF, mesaj de Ziua medicului de familie: „Ororile unui război afectează sănătatea şi starea sufletească şi mentală a tuturor”

SNMF, mesaj de Ziua medicului de familie, sărbătorită pe 19 mai

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) a transmis, joi, medicilor de familie din întreaga lume felicitări şi încurajări cu prilejul Zilei Mondiale a Medicului de Familie. SNMF a trimis un mesaj special de solidaritate cu colegii medici din Ucraina, "care au trecut de la linia întâi a luptei împotriva COVID direct în linia întâi a războiului".

SNMF a anunțat că medicii de familie din România au preluat în grija lor asistenţa medicală primară a refugiaţilor din Ucraina. 

„În mod special, gândurile noastre se îndreaptă astăzi spre colegii din Ucraina, care au trecut de la linia întâi a luptei împotriva COVID-19 direct în linia întâi a unui război nemilos și nedrept. Forma noastră de solidaritate se poate exprima atât prin mesaje de susținere, dar și prin fapte: medicii de familie din România au preluat în grija lor asistența medicală primară a refugiaților, fac voluntariat în taberele de refugiați și participă în campaniile de susținere a victimelor de război și a colegilor din Ucraina”, au transmis medicii de familie din România.

„Ca oameni, dar, mai ales, ca medici ştim că ororile unui război nu afectează doar starea de sănătate fizică a celor care luptă sau a celor care fug din faţa atacurilor, ci şi starea sufletească şi mentală a tuturor, indiferent de care parte a baricadei se află. De aceea, mesajul nostru principal este unul care pledează pentru pace şi pentru transferarea disputelor politice în planul negocierilor diplomatice. E dureros şi absurd ca, într-o vreme în care medicina se avântă spre tehnologii şi soluţii de îmbunătăţire a calităţii vieţii, medicii să fie nevoiţi să trateze răni de armă sau victime ale exploziilor", a declarat preşedintele SNMF, Dina Mergeani, potrivit comunicatului transmis de Ziua medicului de familie, sărbătorită la nivel mondial pe 19 mai.

În plan intern, „medicina de familie devine, pe zi ce trece, un sistem tot mai puternic și mai eficient, care aduce beneficii pacienților, structurilor de asistență medicală, dar și profesioniștilor din domeniu”, se mai arată în mesajul SNMF.

"Nu trebuie să uităm că medicul de familie, în accepţiunea generală, nu e doar doctorul de la cabinet, ci întreaga echipă care se ocupă de sănătatea pacienţilor, aşa ca această zi e dedicată deopotrivă întregului personal din reţeaua primară. Cu toţii am intrat în prima line în lupta anti-COVID şi, iată, acum, când aparent această pandemie a mai scăzut în intensitate, noi am rămas în continuare pe baricade, pentru vaccinări, triaje, asistenţa la domiciliu a persoanelor infectate", potrivit medicului Dana Ştefana Popescu.