MENIU

Sloganul anti-PSD, de la proteste la judecată. Ce a decis instanța

Mesajul anti-PSD, folosit de o bucureșteancă în timpul unui protest, încalcă limitele libertății de exprimare, a anunțat Realitatea PLUS. Aceasta este prima sentință emisă de Judecătoria Sectorului 1, care a menținut amenda primită de tânără de la Jandarmerie. 

 

Instanța a considerat că protestatara a depășit limitele în care putea să își exprime opinia, pentru că a strigat în mod repetat expresia considerată cu caracter injurios.

Judecătorul a luat în calcul și faptul că protestul a avut loc de Ziua Națională, anul trecut, când a fost sărbătorit centenarul marii Uniri - ,,moment de solemnitate pentru fiecare cetăţean, care nu ar trebui umbrit cu injurii vulgare legate de nemulţumirea petentei faţă de un partid politic”, a fost de părere magistratul.

Protestatara din Bucureşti a fost amendată de Jandarmerie pentru că a strigat  în repetate rânduri cu voce tare mesajul anti-PSD, la parada de 1 Decembrie din 2018.

„Fără a afecta libertatea de exprimare a petentului, instanţa apreciază că aceasta trebuie să se manifeste într-un cadru legal, fără a atrage tulburări ale adunărilor publice şi deranjul public. Respectând părerea petentului despre guvernare şi apreciind că acesta are dreptul de a şi-o exprima liber, instanţa observă că totuşi, acesta a depăşit limitele în care petentul putea în mod rezonabil să îşi manifeste opinia, fapta sa de a striga în mod repetat o expresie cu caracter injurios depăşind cu mult dreptul de a protesta paşnic”, se arată în sentinţa Judecătoriei Sectorului 1.

Protestatara a cerut anularea amenzii la Judecătoria Sectorului 1, motivând că  „este un cetăţean activ şi cu spirit civic, raţiune pentru care s-a implicat în majoritatea acţiunilor de protest, fiind şi simpatizant al Asociaţiei Evoluţie în Instituţie”. 

Ea susține că „din materialul probator nu va reieşi un comportament violent sau agresiv, ci o manifestare vocală, ironică şi acidă a dreptului de exprimare, scopul urmărit fiind transmiterea nemulţumirii faţă de anumite decizii care privesc interesul general”. La parada militară de 1 decembrie 2018, bucureșteanca a scandat cu alți manifestanți mesajul anti-PSD și „Jandarmeria apără hoția!” şi, de asemenea, purta o geacă pe care era imprimat sloganul anti-PSD. Forțele de ordine i-au cerut atunci să își dea jos geaca, însă aceasta a refuzat, pentru că afară era ger și temperatura era scăzută - minus 10 grade Celsius. 

Decizia nu este definitivă. Ultimul cuvânt îl va avea Tribunalul Capitalei.