MENIU

Situație tensionată la Filarmonica de Stat din Sibiu. Greva sindicaliștilor afectează finala concursului de pian „Carl Filtsch”

O nouă criză a izbucnit la Filarmonica de Stat din Sibiu, unde Sindicatul Artiștilor Instrumentiști (SAIFS) a anunțat o grevă de avertisment programată exact în timpul finalei celei de-a 28-a ediții a Concursului-Festival „Carl Filtsch”. Miza acestei acțiuni este adâncirea tensiunilor legate de nesemnarea Contractului Colectiv de Muncă, o problemă care a generat o serie de greve repetate în ultimele șase luni.

Managerul îi acuză pe sindicaliști de sabotaj

Într-un mesaj vehement, managerul Filarmonicii, Cristian Lupeș, a criticat dur decizia SAIFS de a declanșa greva în timpul unui eveniment atât de important pentru tinerii muzicieni. El a subliniat că această acțiune ar putea compromite carierele celor trei finaliști ai concursului, care sunt în competiție pentru premii în valoare de 10.000 de euro și posibilități de a concerta alături de Filarmonica Sibiu și alte orchestre.

Cristian Lupeș a adăugat că greva sindicaliștilor a devenit o problemă constantă, afectând nu doar activitatea Filarmonicii, ci și imaginea culturală a Sibiului. El a subliniat că instituția respectă legea și că nu poate semna un contract colectiv care ar depăși limitele legislative actuale.

În ciuda dificultăților, managerul a făcut un apel către alți muzicieni din țară să vină în sprijinul Filarmonicii Sibiu pentru a asigura desfășurarea normală a finalei concursului. El a subliniat importanța susținerii educației muzicale și a viitorului cultural al României.

Finala Concursului „Carl Filtsch” continuă sub amenințarea grevei

În ciuda obstacolelor create de greva sindicaliștilor, finala prestigiosului concurs de pian „Carl Filtsch” va avea loc sâmbătă la ora 19:00 în Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu. Evenimentul rămâne unul dintre puținele concursuri din țară care oferă tinerilor muzicieni șansa de a cânta alături de o orchestră simfonică.