MENIU

Situație STRANIE: A plouat pentru prima oară la cea mai înaltă stație meteo din Groenlanda, situată la peste 3.200 metri altitudine. Care ar putea fi EXPLICAȚIA

Groenlanda, cea mai mare insulă din lume

Situație aproape incredibilă în Groelanda! ​În week-end-ul care tocmai s-a încheiat a plouat pentru prima oară de când există date meteorologice la stația Summit, situată la 3.200 m peste nivelul mării. În general, media lunii august la această stație este -16 grade, iar minimele coboară uneori chiar și  sub -35 C. Explicația pentru strania situație ar putea fi dată de trecerea unei masei de aer cald prin zonă, care ar fi făcut să plouă. 

La stația situată la peste 3.200 m alt minima absolută de -67 C s-a înregistrat, după cum era și previzibil, iarna, iar vara nu au fost mai mult de +4 grade.
 
Situată în nordul Oceanului Atlantic, între America şi Europa, având o suprafaţă totală de 2,17 milioane de kilometri pătraţi, Groenlanda este unul dintre cele mai reci locuri de pe glob.

Potrivit HotNews.ro, care citează CNN, este pentru prima oară în ultimul deceniu când temperaturile sunt pozitive la cea mai înaltă stație meteo, pe calota glaciară groenlandeză. Aerul cald a făcut ca din cer să cadă 7 tone de precipitații lichide peste calota glaciară.

În week-end masele de aer extrem de cald au dus la maxime de +18 grade în sudul Groenlandei.

A fost cea mai puternică ploaie care a căzut peste calota glaciară groenlandeză de când există date, din 1950, și estimarea este că în acest episod cu totul special s-a topit de șapte ori mai multă gheață decât media de topire pentru acestă perioadă a anului.

Evenimentul extrem de acum câteva zile este încă o dovadă că uriașa insulă se încălzește mult mai rapid decât alte locuri din lume.

Summit Station este situată în cel mai înalt punct al calotei glaciare din Groenlanda și a fost instalată în 1989 pentru a observa în detaliu vremea din Arctica și schimbările pe care aceasta le aduce calotei glaciare.

Recordul de temperatură pentru Groenlanda este din 30 iulie 2013 +25,9 C la, Maniitsoq, pe coasta sud-vestică. Precedentul record fusese +25,5 C, la Kangerlussuaq, pe 27 iulie 1990.

La final de iulie, un val de căldură în Groenlanda, cu temperaturi cu peste 10 grade peste normele sezoniere, a provocat un episod de topire masivă a stratului de gheață.
 
Groenlanda ţine de Regatul Danemarcei, alături de Insulele Feroe şi Danemarca propriu-zisă. Are totuşi un guvern propriu cu atribuţii limitate, dar cu propriul parlament şi cu prim-ministru.

În jur de 12% din populaţie este daneză, iar restul de 88% sunt inuiţi, băştinaşii insulei.

 
Mai multe articole despre:
groenlanda ploaie staie meteo maxime minime