Situație PARADOXALĂ într-o țară din Africa: Populația moare de foame, parlamentarii au primit aproximativ 50.000 de euro ca să-și cumpere mașini
Situație aproape INCREDIBILĂ, în Uganda! Țară din Africa de Est, unde criza de Covid-19 îi afectează puternic pe cei mai vulnerabili, a distribuit echivalentul a aproximativ 25 de milioane de euro parlamentarilor săi pentru a-şi cumpăra maşini, fapt ce a stârnit un val de proteste în rândul populației. Astfel, fiecare dintre cei 529 de parlamentari a primit 200 de milioane de şilingi ugandezi, echivalentul a aproximativ 48.000 de euro.
Este inacceptabil ca un guvern să cumpere produse de lux pentru un grup restrâns din parlament, care continuă să primească un salariu lunar de peste 30 de milioane de şilingi (aproximativ 7.000 de euro), în condiţiile în care majoritatea populaţiei nu-şi permite să se hrănească", a declarat Annet Nana Namata, director al Uniunii Apărătorilor Drepturilor Omului din Uganda, pentru AFP, citat de Agerpres.
Veniturile mici, pe care le are marea majoritate a populaţiei, variază adesea de la 100.000 de şilingi (24 de euro) pentru un muncitor la 280.000 de şilingi (64 de euro) pentru un profesor.
În opinia lui Moses Isooba, liderul Forumului Naţional al ONG-urilor din Uganda, care a vorbit despre un "faliment moral" al statului, suma debursată ar fi putut fi o donaţie de aproximativ 20 de euro "pentru peste 500.000 de persoane vulnerabile".
Este un act ruşinos în condiţiile în care guvernul face apel la cetăţenii privaţi să contribuie la achiziţionarea de vaccinuri COVID-19", a declarat el pentru AFP.
Confruntat cu furia de pe reţelele de socializare şi din mass-media, purtătorul de cuvânt al guvernului, Ofwono Opondo, a apărat decizia subliniind că parlamentarii au "dreptul la transport", invocând o "tradiţie de lungă durată".
Uganda, cu o populaţie de 45 de milioane de locuitori, a înregistrat oficial până în prezent 91.710 cazuri de infectare cu COVID-19 și 2.496 de decese, dintr-un total de aproximativ 1,5 milioane de teste efectuate.
Ţara, care a început campania de vaccinare în martie, înregistrează în prezent puţin peste 1 milion de persoane vaccinate, cu un obiectiv de patru milioane până la sfârşitul anului, mai arată sursa citată.