MENIU

Situație DRAMATICĂ în învățământul privat ca urmare a deciziei de închidere a școlilor până în septembrie

sistemul privat de invatamant

Gradinitele si cresele private, aproape de faliment. Pentru ca nu au activitate de doua luni de zile si nu vor avea nici in perioada urmatoare, multi parinti au reziliat sau se gandesc sa rezilieze contractele. Astfel, patronii se vad pusi in situatia de a inchida activitatea, iar personalul va ramane pe drumuri.

"Situatia este destul de dramatica. Din pacate, decizia de a nu relua cursurile pana in toamna ne condamna aproape pe toti la faliment", a afirmat astazi, la Realitatea PLUS, Adina Stoenescu, membru fondator Asociatia Scolilor Particulare.

Potrivit acesteia, in Romania sunt aproximativ 1.500 de unitati de invatamant particulare, 41% din ele reprezentand doar invatamantul prescolar, adica gradinitele. "Ne-am fi asteptat ca aceasta masura sa poarte in spate niste decizii care sa vina oarecum in sprijinul nostru pentru ca daca pana la urma noi ajungem la faliment sau la desfiintare e o nota de plata care va trebui suportata de parinti si de stat deopotriva. Ne referim aici la un numar de aproape 20.000 de cadre didactice si nedidactice, cam 150.000 de copii care trebuie acomodati in sistemul de stat", a explicat Adina Stoenescu.

In opinia sa, este necesara luarea unor masuri diferentiate care sa vina in sprijinul sistemului privat de invatamant, cum ar fi sa se ajunga la un acord privind sustinerea somajului tehnic pana in luna septembrie pentru personalul din sistem sau o relaxare din punct de vedere fiscal, precum si pachete compensatorii pentru cei care platesc chiriile ca sa ramana cu in sediile pana in septembrie.

Valentina Secara, manager al unei gradinite private care are doua sedii in Bucuresti si peste 120 de copii inscrisi, a vorbit si ea despre provocarile cu care se confrunta invatămantul privat in aceasta perioada, cum se adaptează situatiei de criza, dar si despre cum reuseste sa ramana alaturi de copii si parintii acestora. 

"Avem o echipa de aproximativ 35 de oameni. In momentul de fata, pericolul il reprezinta pierederea celor pe care i-am pregatit in toti acesti ani si o imposibilitate de a asigura continuitatea in septembrie", a spus Valentina Secara. Ea a tras un semnal de alarma, aratand ca inchiderea gradinitelor pana in septembrie pune in pericol functionarea institutiilor private si, in special, a celor din invatamantul prescolar. 

Intrebata daca ia in calcul inchiderea gradintei pe care o manageriaza, ea a raspuns afirmativ: "Este o varianta pe care o avem pe masa daca nu vom putea acoperii costurile, insemnand salarii, taxe, chirii".

Desi a recunoscut ca in prezent se bucura de sustinerea a parintilor, acest lucru nu este din pacate suficient pentru a putea depasi perioada de criza generata de aceasta pandemie. "Este foarte dificil pentru invatamantul presolar pentru nu ai o oferta consistenta cum se intampla in cadrul invatamantului primar, gimnazial sau liceal. Invatamantul online pentru prescolari presupune o interactiune ocazionala de 30-40 de minute, odata pe zi sau de trei ori pe saptamana in asa fel incat sa mentii un contact cu copiii. Din pacate, nu ai cum sa asiguri fluenta sesiunilor cum ai face intr-o zi normala de gradinita. Parintii, la randul lor, ne sustin emotional si cu o parte din sponsorizari, insa este un numar mic de parinti pentru ca in Romania  au acestia au dreptul de a-si suspenda contractele si din acesata perspectiva am avut si noi de suferit", a explicat managerul. 

Reprezentanții Inspectoratului General Școlar din București (IGSB) spun că sunt la curent cu cerințele din mediul privat și că acestea au fost deja înaintate către Ministerul Educației si Cercetarii (MEC). "Vorbim despre 219 unitati private, deci un numar destul de mare la nivelul municipiului Bucuresti. Am ascultat si noi doleantele acestor manageri si le-am raportat MEC si, bineinteles ca in baza unei decizii care va fi luata la nivelul ministerului, le vom pune in aplicare si noi", a declarat Mariana Manea, inspector general adjunct in cadrul IGSB.

Ea a precizat ca problemele cele mai mari le ridica grădinițele și școlile private care nu sunt acreditate.

"Nu toate unitatile de invatamant particulare beneficiaza de finantare pentru elevi. Doar cele acreditate, nu si cele autorizate, prin urmare multe dintre problemele pe care le ridica aceste unitati vin tocmai din imposibilitatea de a se sustine neprimind ajutorul acesta din pareta statului", a explicat Manole. 

Reprezentantul IGSB nu a putut insa sa ofere informatii clare cu privire la numarul de institutii care sunt acreditate versus cele care au doar autorizatie de functionare. 

De cealalta parte, Iulian Cristache, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiei de Parinti (FNAP) a afirmat ca institutia pe care o reprezinta solicitata deshiderea gradinitelor pentru cazurile pnctuale, nu cu caracter general. "Sunt familii nemultumite ca vor incepe munca dupa data de 15 mai si nu au cu cine sa-si lase copii, si ma refer in general la cei din mediul prscolar", a spus Cristache. 

 

Mai multe articole despre:
invatamant privat gradinite faliment