MENIU

Situație dramatică în Cehia: Rata de infectare crește alarmant, iar crematoriile sunt la capacitate maximă din cauza morţilor de COVID-19

coronavirus Foto: Pixabay.com

Majoritatea crematoriilor din Republica Cehă au ajuns la capacitate maximă din cauza numărului mare de decese din cauza COVID-19.

 

Anunțul a fost făcut miercuri ministrul ceh de interne Jan Hamacek după o şedinţă a comitetului central de criză COVID-19. Hamacek a spus că incinerările vor fi de acum coordonate la nivel naţional.

Situaţia cea mai gravă este în regiunea administrativă Moravia-Silezia unde limita a fost deja depăşită, 50 de cadavre fiind transportate pentru incinerare din oraşul Ostrava până în localitatea Hustopece, la 150 de kilometri distanţă, relatează Agerpres.

„Vom proceda şi în acest fel în alte cazuri”, a mai declarat Hamacek, adăugând că cea mai mare capacitate o are capitala Praga.

Infectările cu noul coronavirus se înmulțesc accelerat în Cehia, în ultimele 24 de ore fiind confirmate 17.278 de cazuri.

Până miercuri, Cehia, care are o populație de 10,7 milioane de locuitori, a înregistrat 776.967 de infecţii şi 12.436 de decese de la începutul pandemiei. 

Republica Cehă s-a situat din nou pe locul trei în clasamentul ţărilor membre ale Uniunii Europene  cu cele mai multe contagieri cu virusul SARS-CoV-2, cu o rată cumulată în ultimele două săptămâni de 876 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Clasamentul este condus de Lituania, cu o rată cumulată de 1.336 de contagieri, la 100.000 de locuitori, urmată de Olanda cu aproape 907 de cazuri în ultimele două săptămâni, potrivit Centrului European pentru Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Potrivit planului guvernamental de vaccinare împotriva coronavirusului, toate persoanele cu vârsta de peste 80 de ani, precum şi lucrătorii din domeniul sănătăţii vor fi primii vaccinaţi.

Guvernul planifică apoi ca toţi locuitorii cu vârsta de peste 65 de ani, precum şi poliţia, pompierii şi profesorii să fie vaccinaţi până în iulie. Numai după aceea vaccinul va fi administrat restului populaţiei, potrivit Agerpres.