MENIU

Situație critică în Mariupol. Legătura cu luptătorii din Azovstal, pierdută - Sute de civili așteaptă evacuarea

Legătura cu ultima redută din Mariupol s-a pierdut. Comunicarea cu militarii din combinatul Azovstal din Mariupol s-a întrerupt după bombardamentele neîntrerupte de miercuri. 

Primarul Mariupol, Vadim Boicenko, a anunțat că s-a pierdut contactul cu forțele ucrainene în uzina Azovstal, în timp continuă luptele cu forțele ruse.

„Sunt bătălii grele pe teritoriul Azovstal. Oamenii noștri curajoși apără această redută, dar este foarte greu, pentru că artileria grea și tancurile trag în continuu”, a declarat Boicenko la televiziunea ucraineană, potrivit CNN.

„Din păcate, astăzi nu există nicio legătură cu băieții, nu există nicio legătură pentru a înțelege ce se întâmplă, dacă sunt în siguranță sau nu. Ieri am fost în legătură cu ei. Astăzi, nu”, a anunțat Boicenko.

În Mariupolul asediat, oraş-port strategic la Marea Azov, trupele ruse au continuat asedierea combinatului siderurgic Azovstal prin atacuri aeriene şi tiruri asupra poziţiilor ucrainene.

Ultima imagine din satelit arată distrugerile majore de la fosta oțelărie Azovstal

Sute de civili mai sunt încă prinși în combinat, în timp ce evacuările au început să se desfășoare prin culoarele umanitare respectate abia de câteva zile. La sfârșitul săptămânii trecute, erau peste 1.000 de civili, alături de peste 500 de militari ucraineni, pușcașii din Batalionul 36 de Marină și luptătorii din Batalionul Azov. 

În ultimele zile au fost evacuate 156 de persoane din Azovstal, care au ajuns deja în Zaporojie cu mai multe autobuze pentru civili prin culoarul umanitar deschis din Mariupol. Miercuri dimineață, alte trei autobuze cu civili au plecat din Mariupol, potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko.

„Azi, cu sprijinul ONU și al Crucii Roșii, evacuăm civili din regunea Azov către Zaporojie. Autobuzele au plecat deja din Mariupol”, a scris Kirilenko pe canalul său de Telegram.

Primarul Mariupol a anunțat că în subteranele din combinat mai sunt încă 30 de copii care așteaptă să fie salvați. toată cetatea; aviația funcționează, navele. s-au apropiat și trag și în cetate”, a spus Boichenko.

„Ei așteaptă o nouă procedură de negociere și o nouă misiune de evacuare. Trebuie să înțelegem că oamenii încă mor. Din păcate, aviația și artileria inamice trag în mod constant asupra combinatului”, a mai spus Boicenko.

În bombardamentele de luni spre marți au fost ucise două femei.