Situație alarmantă, zeci de mii de români riscă să fie debranșați de la electricitate după ieșirea din starea de alertă
Zeci de mii de români riscă să fie debranșați de la rețeaua de energie electrică, odată cu ieșirea din starea de alertă. Explicația este că numărul facturilor neplătite s-a dublat în ultimul an, după apariția ordonanţei care interzice deconectarea consumatorilor de la rețea în timpul stării de alertă. Asociațiile din domeniul energie atrag atenția că autoritățile trebuie să intervină, pentru că sumele acumulate sunt deja mari, iar nepalata lor i-ar putea afecta pe toți consumatorii.
În prezent, numărul locurilor de consum aflate în situaţia de a fi deconectate pentru neplată a depăşit 173.000, dublu faţă de perioadă similară a anului trcecut, când erau 86.400 de locuri de consum, potrivit datelor oferite de Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER) și citate de Agerpres.
Motivul creșterii alarmante a numărului de rău-plantinici este, în opinia AFEER, ordonanța de urgență care a interzis debranșarea celor care nu-și plătesc facturile pe perioada stării de alertă.. "Este practic o invitaţie pentru oameni să nu plătească. Ne aşteptăm să se rezolve oarecum. Se poate face o eşalonare, dar nu aceasta este cea mai bună soluţie, pentru că aceia care au abuzat de această prevedere sunt oameni care în continuare sunt dornici să nu plătească", a afirmat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie.
Una dintre soluțiile sugerate după discuțiile cu specialiști din Ministerul Energiei este înființarea unui fond, eventual din bani europeni destinați măsurilor anti-COVID, din care să fie ajutați la reeșalonare plăților consumatori care au realmente nevoie.
Potrivit OUG 70 din mai 2020, debranşarea sau deconectarea unui consumator care a acumulat restanțe se amână până la încetarea stării de alertă.