MENIU

Situație uluitoare la o școală din București: Copii cu dizabilități, bătuți de cadrele didactice

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) a sesizat Parchetul de pe langă Judecătoria Sectorului 4, Avocatul Poporului și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului în privința situației de la Școala Specială Gimnazială nr. 4 din București, acolo unde, arată CEDCD, Copii cu dizabilități sunt supuși abuzurilor și relelor tratamente. 

Mai exact, susțin reprezentanții CEDCD, copiii cu dizabilități din Școala Specială Gimnazială nr. 4 sunt bătuți cu brutalitate în mod sistematic de cadrele didactice, sunt legați cu funia și transportați către diferite zone ale unității de învățământ, sunt agresați fizic, psihic și emoțional permanent.

“Conform probelor video și a declarațiilor personalului școlii, copiii sunt dați cu capul de pereți, trântiți pe jos, trași de păr, lăsați nesupravegheați la ore, ținuți dezbrăcați în școală, totul desfășurându-se ”în spatele ușilor închise”, așa cum declară unul dintre profesorii școlii în cauză”, se arată într-un comunicat remis Realitatea.net.

CEDCD subliniază că această situație este doar un exemplu dintr-un fenomen amplu răspândit la nivelul sistemului de educație specială din România. Doar in 2016, în 30,76% dintre județele din România, Parchetele au fost sesizate cu privire la abuzurile din școlile speciale, iar numărul incidentelor neraporate este cu mult mai mare.

Astfel, CEDCD solicită Guvernului României și Ministerului Educației emiterea unui act normativ în regim de urgență care să prevadă următoarele:

“1. Intsalarea de camere video în toate cele 176 de școli speciale din Romania,

2. Demararea unei anchete exhaustive în școlile speciale din România cu privire la situația abuzurilor împotriva elevilor,

3. Demararea unui program național de evaluare psihologică a personalului didactic și nedidactic din școlile speciale din Romania cu experți evaluatori independenți,

4. Elaboararea unui plan de măsuri de prevenire a abuzurilor și violențelor în școlile speciale,

5. Acordarea accesului reprezentanților societății civile în utățile de învățămînt special din România pentru efectuarea de vizite de moinitorizare conform prevederilor Art. 33 din Convenția ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, ratificată de Romania prin Legea 221/2010”.

 

 

Mai multe articole despre:
copii bătaie abuz copii cu dizabilităţi