Situația din România, dezbătută în Parlamentul European
Situaţia României este dezbătută joi în plenul Parlamentului European. Decizia vine în contextul în care ambasadele Belgiei, Canadei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Statelor Unite au cerut Guvernului să nu renunţe la lupta anticorupţie.
Miercuri, grupul europarlamentar al Partidului Popular European (PPE) a solicitat o dezbatere în plenul PE pe tema situației din România, la cererea delegației României din PPE care s-a pronunțat împotriva conținutului și a modalității prin care au fost trimise în legislativul de la București cele două ordonanțe care modifică Codul Penal și Codul de Procedură Penală.
"Ceea ce se întâmplă în România este împotriva statului de drept. Se diluează lupta împotriva corupției. Este inadmisibil să existe o asemenea atitudine a unui guvern UE. La cererea noastră grupul PPE a solicitat miercuri o dezbatere în plenul Parlamentului European", se menționa într-un comunicat al delegației române în PPE. "Susținem totodată demersurile președintelui României precum și ale CSM pentru restabilirea principiilor statului de drept", mai arăta textul comunicatului.
”În România, hoții trebuie anchetați. S-a anunțat că vor să desființeze DNA, să nu ma fie anchetați. Dacă veți constitui o comisie, duceți-vă în România, dar mâine, nu după 9 februarie când intră în vigoare modificările aduse Codului Penal”, a declarat Monica Macovei.
Este o rușine modul în care au fost adoptate ordonanțele de către Guvern - noaptea, pe ascuns -, a afirmat europarlamentarul italian Barbara Spinelli.
”Zeci de mii de români ies în stradă să protesteze față de ordonanțe. Sunt solidară cu lupta poporului român și cu reacția președintelui Iohannis. În Italia au existat multe tentative de a depenaliza corupția, iar în anii regimului Berlusconi a existat chiar o colaborare cu mafia. Este o rușine modul în care ordonanțele au fost adoptate - fără a consulta CCR”, a declarat aceasta, adăugând că e o tactică frecvent întâlnită în Europa - după ce au câștigat alegerile se comportă ”ca și cum această victorie le-ar permite să oprească controlalele constituționale pe care se bazează democrația”.