MENIU

Sistemul de termoficare din București, în stare critică. E nevoie urgentă de finanțări

Avarie la reteaua de termoficare (arhivă)

Situația critică în Capitală! Bucureștenii ar putea rămâne fără căldură și apă caldă din cauza avariilor și a pierderilor uriașe în rețeaua de termoficare. Mai mult, și rețeaua electrică și cea de gaze riscă să cedeze și să nu reziste pentru încălzirea alternativă a populației, la iarnă. În direct la Realitatea Plus, Claudiu Crețu, directorul Termoenergetica, a recunoscut că situația este critică, din cauza subfinanțării, dar că nu se poate vorbi chiar de un colaps al rețelei de termoficare.  

Principala problemă, cea a lipsei finanțărilor, are un dublu efect negativ asupra activității companiilor energetice, a explicat Crețu.

"Marea problemă este subfinanțarea cronică a sistemului de termoficare din București. De cel puțin 10 ani Primăria Generală nu a plătit la timp subvenția asumată, astfel încât cele 2 companii, RADET/Termoenergetica și ELCEN sunt decapitalizate și nu au bani de investiții.

În perioada următoare este nevoie de finanțare, astfel încât să putem angaja echipe suplimentare care să intervină în forță pe sutele de avarii pe care le avem în rețeaua de transport și distribuție (1.000 de kilometri de rețea principala de transport și 4.000 de kilometri rețele secundare).

Pentru ca sistemul să funcționeze în parametrii avem nevoie de mai mulți sudori si mai multe echipe, ca să putem rezolva cât mai multe din spărturi. Rezolvând mai multe spărturi, putem crește presiunea în rețea și astfel agentul termic ajunge la parametrii mai buni în calorifere," a explicat directorul Termoenergetica, în direct la Realitatea Plus.

Claudiu Crețu a subliniat faptul că, în ciuda situației grele, nu se pune problema ca Bucureștiul să nu aibă apă caldă și căldură la iarnă, ci doar să existe sincope, din cauza unor defecțiuni.

"Noi cerem sprijin în permanență, dat fiind situația critică în care ne aflăm. Este nevoie de investiții, de reparații si de modernizări. Trebuie să înțelegem că daca acest sistem ar colapsa, nu-l putem suplini cu soluții individuale sau la scară mică, deci trebuie să modernizăm acest sistem, au făcut-o și alte mari orașe europene, avem și la noi exemplu Oradea", a declarat managerul Termoenergetica, fostă RADET,