Sistemul de pensii se schimbă din temelii
Sistemul de pensii se schimbă din temelii! Guvernul va anunţa în iunie un nou concept privind sistemul de pensii din ţară, declara luna trecută Eugen Teodorovici. El a negat că executivul ar intenţiona să elimine contribuţiile la Pilonul II de pensii administrate privat, dar nu a dat detalii despre viziunea guvernului pe această temă.
"Nu se lucrează ca să fie zero de la data respectivă, se lucrează, cum am spus cu alte şi cu alte ocazii, la un alt concept pentru partea de pensii. Şi în iunie va fi făcut acest concept nou public, " a precizat Teodorovici.
Intenția PSD-ALDE de a modifica actualul sistem de pensii a stârnit un val de critici. Atât administratori de pensii private, cât și investitorii își exprimă susținerea pentru Pilonul II de pensii.
,,În numele celor peste 430 de companii membre – americane, internaționale și românești ce susțin prin activitea lor economică peste 250.000 de angajați români și familiile acestora, Camera de Comerț Americană în România AmCham România "își exprimă îngrijorarea cu privire la orice măsuri și politici ce ar putea afecta bunăstarea angajaților atât în perioada vieții active, cât și ulterior, la pensie, și ar reduce în același timp potențialul de dezvoltare a pieței financiare românești", potrivit unui comunicat remis marți presei.
"În ciuda managementului profesionist și randamentului real pozitiv pe toată perioada de existență a
fondurilor, evoluția economiilor participanților a fost afectată negativ de decizii politice, precum
nerespectarea calendarului de creștere a alocării (în trei din cei zece ani de funcționare a sistemului) sau chiarde reducerea acesteia, cel mai recent", arată AmCham.
AmCham Romania insistă pe nevoia de a se renunța la măsurile politice care sacrifică obiective pe termen lung, în cazul de față, bunăstarea viitoarelor generații de pensionari, în favoarea nevoilor bugetare pe termen
scurt.
Fondurile suplimentare aduse la bugetul asigurărilor sociale de stat printr-o eventuală stopare a contribuțiilor va avea efecte negative semnificative, spun investitorii americani.
Avertismentul AmCham vine în contextul în care s-au întețit zvonurile privind dispariția Pilonului II de pensii de la 1 iulie. În 8 mai, Cotidianul.ro scria că Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, i-ar fi chemat la Palatul Victoria pe șefii celor șapte administratori de pensii private, cărora le-a prezentat un draft de proiect în care se stipulează contribuții zero la Pilonul II de pensii.
Numai în primii 10 ani de funcționare a Pilonului II de Pensii, peste 7 milioane de români au economisit aproximativ 9 miliarde de euro, 15% din această sumă reprezentând beneficiile investițiilor realizate de administratorii fondurilor de pensii private.
Performanța administrării private a economiilor pentru pensie ale românilor este recunoscută de multe entități internaționale relevante, deși au fost obținute în contextul unor indici de cost redus comparativ cu cel aplicat instrumentelor financiare similare din alte piețe.
Din iulie 2018, punctul de pensie va ajunge la 1.100 de lei, față de 1.000 de lei, cât este valoarea lui actuală, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2017.
"Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie, " potrivit Legii 263 din 2010. Practic, creșterea punctului de pensie înseamnă o ușoară creștere a sumei de bani care ajunge în buzunarul pensionarului.