Siria dislocă aeronave militare către o bază aeriană a Rusiei
Siria și-a mutat majoritatea aeronavelor rămase la o bază rusă pe coasta țării, potrivit oficialilor americani. Un analist delegat în Siria a declarat pentru postul ABC că "majoritatea" avioanelor militare de zbor din această țară au fost mutate la baza aeriană Hmeimim, de lângă Latakia, pentru care Rusia a semnat recent un contract de închiriere pentru 49 de ani.
La 6 aprilie, SUA a lovit baza aeriană centrală a Siriei cu rachete de croazieră, ca răspuns la un atac cu arme chimice, care a avut loc cu câteva zile mai devreme în Idlib, care a ucis cel puțin 87 de civili. Occidentul a blamat guvernul sirian, care continuă să nege orice implicare.
Sam Heller, analist delegat în Siria din partea Century Foundation, a declarat pentru agenția Middle Eastern Eye că relocarea aeronavelor, dacă este confirmată, nu indică neapărat faptul că SUA a urmărit să relanseze atacuri împotriva pozițiilor guvernamentale siriene.
"Este o precauție sensibilă, dar nu cred că înseamnă neapărat că Siria anticipează noi atacuri iminente ale SUA, care, în orice caz, nu par a fi pregătite", a spus Heller.
Chiar înainte de atacul SUA asupra bazei Shayrat, era de așteptat că "dacă Statele Unite sau altcineva ar fi lovit țintele regimului sirian, regimul ar iniția o colaborare mai intensă alături de forțele rusești, iar SUA nu caută nicio confruntare cu Rusia", subliniază Sam Heller.
"Statele Unite - așa cum s-a semnalat în avertizarea pe care a dat-o Rusiei înainte de atacul din 6 aprilie - nu doresc să pună în pericol personalul rus sau să riște o agravare a relației diplomatice cu Rusia dinc auza Siriei. Așadar, acesta ar fi următoarrea mișcare logică pentru regimul sirian și protectorul său rus."
Heller a mai menționa că nu există nici un indiciu că Washingtonul este dispus să se angajeze în acțiuni militare în afara unor situații cum a fost atacul chimic împotriva civililor.
Secretarul american al apărării, James Mattis, a spus inițial că 20 la sută din forțele aeriene ale Siriei au fost distruse în atacurile cu rachete de croazieră, dar mai târziu a retractat și a declarat că 20 de aeronave siriene sunt, în prezent, inoperabile.
"Forțele aeriene siriene nu sunt într-o formă bună; ele sunt uzate după ani de luptă și probleme semnificative de întreținere ", a declarat Mattis pe 11 aprilie, într-o conferință de presă.
"Am crezut că a fost vorba de aproximativ 20 la sută. Cred că în jur de 20 de avioane au fost scoase, ceea ce probabil echivalează cu asta, deși nu ar fi trebuit să folosesc cele 20 de procente”, a relatat Mattis.
Un oficial militar israelian, care a făcut joi declatarii pentru Reuters, a declarat că guvernul sirian mai posedă alte câteva tone de arme chimice, încălcând un acord din 2013 încheiat între SUA și Rusia, care a fost conceput în vederea distrugerii tuturor stocurilor, citează MEE.