MENIU

Primul român care a ajuns în spațiu: Șansele ca România să mai trimită un om spațiu sunt reduse

<p>Primul rom&acirc;n care a ajuns &icirc;n spațiu: Șansele ca Rom&acirc;nia să mai trimită un om spațiu sunt reduse</p>

Primul român care a ajuns în spațiul cosmic, ardeleanul Dumitru Prunariu are toate șansele să rămână pentru mult timp de acum înainte singurul român care a stat în Cosmos. Într-un interviu acordat publicației Vocea Transilvaniei, Prunariu a afirmat că șansele ca România să mai trimită un om spațiu sunt reduse, din cauza banilor prea puțini alocați științei spațiale, dar și a testelor riguroase la care sunt supuși candidații, pentru un loc într-o navetă spațială.

În 1981, când Dumitru Prunariu devenea cel de al 53-lea om din lume care ajungea în spațiu, România era cea de a 11-a țară din lume care reușea performanța de a trimite un astornaut în Cosmos. De atunci, Dumitru Prunariu a rămas singurul român care a atins performanța să stea 7 zile în spațiu și are toate șansele să rămână singurul om din istoria României, care a reușit acest lucru.

“E greu de spus. (n.red – când va trimite România un om în spațiu). Beneficiem, deocamdată, de privilegiul de a fi membri ai Agenției Spațiale Europene. În cadrul acesteia, putem participa la următoarea fază de selecție pentru astronauți europeni. Când vor fi acestea, deocamdată nu e stabilit, ultima selecție s-a încheiat în 2009, unde din 8.400 de candidați au fost aleși 6, iar trei au zburat până acum în spațiul cosmic”, a spus Dumitru Prunariu.

Cosmonautul, la a cărui propunere a fost înființată în 1991 Agenția Spațială Română, spune că, în general, banii alocați pentru studierea spațiului în România (și așa puțini) sunt reduși de fiecare dată când trebuiesc făcute economii.

“Atunci când trebuie reduse bugete, din păcate se reduce de la științe, tehnologie, pentru că din punct de vedere politic, nu are un rezultat imediat. Aceasta este o înțelegere eronată a rolului științei tehnologiei, chiar a științei spațiale, pentru că acestea pot duce la un progres considerabil, dar trebuie susținute o perioadă de timp, pentru a se vedea rezultatele de excepție pe care le pot aduce.”, a mai spus Prunariu.

 

Mai multe pe Vocea Transilvaniei.