MENIU

Singura femeie care conduce o ambulanță SMURD în București - mărturii emoționante - VIDEO

Singura femeie care conduce o ambulanță SMURD în București - mărturii emoționante

În Capitală auzi aproape la fiecare minut sunetele ambulanțelor, mai ales acum, în pandemie. La volanul uneia dintre autospecialele aflate mereu în goana după salvarea de vieți este o tânără de 33 de ani. Este paramedic și singura femeie care conduce o mașină a Serviciului de Urgență Mobilă. Este atât de îndrăgostită de ceea ce face încât s-a căsătorit cu un coleg. 

Tura începe „la ora 8, la 8 fara 10 mai exact trebuie să fim aici în unitate. Merg să iau cheile. (...) Este cablul de alimentare prin care noi ținem toate aparatele funcționale. Mă gândesc la faptul că trebuie să ajung cât mai repede pentru că persoana pentru care noi trebuie să plecăm la intervenție este o persoană pentru care orice secundă contează pentru viața ei”, a explicat Ștefania, pentru Realitatea PLUS.

Ea a vorbit și de cât de greu este cu traficul din Capitală să ajungi la timp după ce se primește un apel, mai ales că mașinile nu se dau la o parte pentru a face loc ambulanțelor: „Traficul din București este o problemă. Sunt foarte mulți șoferi, inclusiv femei și bărbați , care parcă nu aud sirenele ambulanței, nu se dau la o parte. În principiu este 1 minut pe kilometru, dar trebuie să ajungi cât de repede poți. O tură are între 7-12 cazuri”.

Prima cursă a Ștefaniei a fost în urmă cu o lună, în martie. A ajuns aici la cererea ei, în contextul în care pompierii au fost suprasolicitați în pandemie. Deși detașarea este valabilă pentru 6 luni, ea speră să rămână în continuare la volanul ambulanței.

„Îmi place să ajut oamenii”, mărturisește Ștefania și adaugă că „am întâlnit de-a lungul vieții diverse persoane, am trăt pe lângă oameni care au fost în vârstă și vezi că tot timpul au nevoie de câte ceva”.

„Acum, ținând cont că este pandemie, acum, noi avem solicitări și pentru pacienți COVID. La fiecare solicitare de COVID, bineînțeles, îmbrăcăm costumul acesta special, nu îl dezbrăcăm imediat. Au fost cazuri în care am stat la spital câteva ore, pentru că și spitalele au fost supraaglomerate, și de cele mai multe ori nici ei nu au paturi în care să îi pună pe pacienți”, a povestit Ștefania.

„Se decontaminează, așteaptă 15 minute până își face efectul substanța respectivă, după care intră în cortul de dezechipare, care se află aici, se dezechipează, după care așteaptă ca și autospeciala să fie decontaminată, iar după două ore este din nou aptă pentru a interveni”, a explicat un coleg cât durează decontaminare personalului și a ambulanțelor în cazul transportului bolnavilor de COVID-19.

„Am fost marcată de cazul unei paciente pe care am transportat-o de la un centru de dializă la Spitalul Victor Babeș. Efectiv, deși îi era administrat oxigen, doamna spunea dați-mi oxigen, efectiv cu toate resursele, faptul că pulsoximetrul nostru arăta că este în parametri normali, ea simțea că se sufocă. Oricât ai vrea să ajuți câteodată, chiar nu poți”, a mai spus Ștefania.

Și soțul ei este șofer pe autospecială SMURD, dar nu lucrează în aceeași unitate.

„Trebuia să bagi viteza aia, nu e bine, mergi mai încet, te strecori prea repede printre mașini și îmi spune lucrul acesta prin prisma faptului că el este din Giurgiu și eu din București și îmi este mult mai ușor să mă bag decât el”, spune Ștefania despre soțul său.

Ștefania are permis pentru aproape toate categoriile, cu o singură excepție: „M-am interesat de costurile pentru permisul de categoria A, sper ca in viitorul foarte apropiat să termin școala”.

Nu exclude ca, în viitorul apropiat, să schimbe autospeciala cu motocicleta SMURD.