MENIU

Sindicatul Metrorex se dovedește a fi nuca tare din transportul public bucureștean

Foto arhivă

6 aprilie 2021. Undeva în subteranul bucureștean. La 5 zile de la ultimatumul prin care ministerul transporturilor a cerut desființarea lor, buticurile închiriate de sindicaliștii de la metrou încă sunt deschise.

Miza e mare, iar șeful sindicaliștilor, Ion Rădoi, nu pare că vrea să cedeze ușor. Mai ales că Metrorex nu ar avea dreptul să ceară evacuarea magazinelor din stațiile de metrou pentru că există un proces pe rol.

„Păi sindicatul le-a înființat, dom’le, din ‘90, el le-a făcut și are 80%. Dacă instanța va hotărî altcumva, trebuie să ni se dea 80% din partea administrației. Dacă aveți un apartament și vreți să-l închiriați, ce faceți, îl închiriați și nu cereți bani? Ne trezim după 31 de ani că aceste spații încurcă? Când a venit Drulă?”, declară Jimmy Hoffa de Dâmbovița.

Săptămâna trecută, în timpul grevei din subteran, Cătălin Drulă, ministrul transporturilor, părea foarte hotărât să-și ducă la bun sfârșit decizia. „Câtă vreme sunt au aici, vă asigur că statul nu va ceda niciun milimetru în fața mafiei!”. Dar spiritul războinic nu pare să fi trecut dincolo de nivelul unei declarații de presă.

Deși Metrorex anunţa că greva ilegală de la metrou a adus pagube de aproape 3 milioane de lei, pe hârtie s-a stabilit altceva.

Din procesul-verbal al discuțiilor din 30 martie, dintre sindicaliști și autoritățile de la transporturi, reiese că: “Împotriva salariaților nu se vor lua măsuri disciplinare pentru oprirea voluntară a lucrului“.
Documentul este semnat de mai mulți lideri sindicali, în frunte cu Ion Rădoi, și de Șerban Paraschiv, director general al Metrorex. În plus, conducerea Metrorex acceptă să nu se reducă nici salariile, nici veniturile angajaților. Prin acest document, șefii de la metrorex recunosc USLM ca “sindicat care asigură protecția socială a oamenilor“ și se angajează că nu se vor face disponibilizări.

Nimic despre acțiunile penale despre care vorbeau în timpul grevei care a paralizat traficul la metrou și l-a sugrumat pe cel de la suprafață.

Conform conducerii Metrorex, încă din 2018 a expirat contractul de asociere cu firma Sindomet, controlată de Sindicatul Liber din metrou. Prin urmare, spațiile comerciale sunt ocupate acum ilegal.
În plus, chioșcurile nu ar avea nici autorizații de construire și nici aviz ISU. Așadar acestea reprezintă un pericol, pentru că sunt obstacole în evacuarea în caz de urgență.

Bătălia pe spațiile comerciale din subteran se duce pentru că acestea generează venituri mari.
Peste 1,6 milioane de euro reprezintă cifra de afaceri declarată în 2019 de compania SINDOMET SERVCOM SRL. Profitul net a depășit 1.2 milioane de euro.

Conform jurnaliștilor de la Gândul.ro, Ion Rădoi ar fi direct interesat ca aceste spații comerciale să nu fie eliberate. Elena Claudia Minea, iubita sindicalistului, ar fi acționar și administrator la patru firme care dețin contracte de închiriere a unor buticuri din stațiile de metrou. Sunat de cei de la gândul, Rădoi nu recunoaște nimic. „Claudia Minea? .... numele îmi spune ceva, numele îmi spune, normal, familia ei o cunosc. Între dvs și doamna este vreo legătură? Nu, nicio legătură. Adică cum să vă spun, legătură prin faptul că știu familia. Se spune că ar fi iubita dvs. Ei, haideți. și dacă mai spun vreo 5-6, ce facem? Serios! Locuiți împreună cu ea, că așa apare în material. Nu! Și cu spațiile comerciale aveți vreo legătură? Nu, și dacă aș fi avut vreo legătură, 31 de ani nu s-ar fi aflat că am vreo legătură?”

Doar că jurnaliștii de la Gândul l-au urmărit pe Rădoi și au constatat că acesta locuiește la aceeași adresă cu iubita pe care brusc nu prea o cunoaște. Elena Claudia Minea este asociată cu Iuliana Adina Mihale, care este acționar și administrator la alte trei firme, care la rândul lor dețin spații comerciale la metrou. În total, cele două ar controla 14 magazine.

Ion Rădoi spune că în stațiile metroului din București sunt 330 de spații comerciale. Liderul sindicatului susține că nu știe însă cât este chiria și nici care este suprafața totală a spațiilor comerciale. Pe de altă parte, Metrorex ar fi calculat că suprafața totală ar fi de 6.400 de metri pătrați, iar chiria de opt euro pe metrul pătrat.

Mai multe articole despre:
scandal metrorex ion radoi sindicate metrorex