Sindicaliștii de la Mintia acuză că se vrea dărâmarea termocentralei şi predarea ei către un investitor privat
Peste 100 de sindicaliști de la Termocentrala Mintia au protestat în fața Prefecturii Hunedoara. Ei cer repornirea instalaţiilor şi separarea unităţii de minele de huilă care fac parte din Complexul Energetic Hunedoara. Sindicaliștii acuză că se vrea dărâmarea termocentralei şi predarea ei către un investitor privat.
Reprezentanţii Sindicatului Solidaritatea Hunedoara au afirmat că Termocentra Mintia poate deveni rentabilă prin aplicarea acestei soluţii.
Protestul energeticienilor de la Mintia a avut loc în condiţiile în care oprirea termocentralei, în urmă cu 20 de zile, a lăsat fără căldură şi apă caldă peste 4.000 de apartamente, şcoli şi instituţii publice din Deva, sindicaliştii atrăgând atenţia că lipsa acestor utilităţi a avut loc în perioada de pandemie.
"Este o situaţie pe care nu o mai putem tolera. Dacă la început s-a spus că era lipsă de cărbune, pe parcursul acestor 20 de zile ne-am dat seama că se încearcă, de fapt, dărâmarea termocentralei şi predarea ei către un investitor privat. (...) Termocentrala Mintia este viabilă. Avem o proiecţie în acest sens pe trei ani de zile în care se arată că putem funcţiona pe profit cu condiţia să ne despărţim de partea minieră", a declarat preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc.
Potrivit acestuia, Termocentrala Mintia şi minele de cărbune din Valea Jiului ar trebui separate cât mai repede, iar exploatările de huilă să beneficieze de schemele de sprijin care se acordă la nivel european.
Sindicaliştii au mai solicitat elaborarea unui act normativ prin care salariaţii să beneficieze de măsuri de protecţie socială în cazul în care Complexul Energetic Hunedoara va intra în procedură de reorganizare sau în faliment.
Termocentrala Mintia face parte din CEH şi numără circa 700 de angajaţi.