Simulare Evaluare Națională 2021 - Examenul de Română. Ce trebuie să știe elevii de clasa a VIII-a - REGULI
Elevii de clasa a VIII-a susțin luni, 29 martie, proba scrisă la Limba și literatura română de la simularea examenului de Evaluare Națională 2021. Simularea începe la ora 9.00 și, timp de două ore, elevii vor rezolva subiectele la Română. În mai multe localități din țară aflate în carantină nu vor fi organizate simulările, astfel că elevii vor susține acest examen ulteiror, la nivel local. A doua probă, tot scrisă, la Matematică, are loc marți, 30 martie, în aceleași condiții.
Simulare Evaluare Națională 2021. Simularea examenului de Evaluare Națională începe luni, 29 martie 2021, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 30 martie 2021, se va desfășura proba scrisă la Matematică, iar miercuri, 31 martie 2021, va avea loc proba scrisă la Limba și literatura maternă.
Simulare Evaluare Națională 2021 - Examenul de Română. Elevii care sunt în prezent clasa a VIII-a fac parte din prima generație care studiază după o programă nouă și susțin un examen nou, diferit conceput față de cele din anii anteriori. Este prima generație care a început școala cu clasa pregătitoare, așa-zisa clasă „zero”.
Programa modificată pentru materia de clasa a VIII-a a examenului de Evaluare Națională 2021 a fost publicată pe 5 februarie 2021. Programa apărută în urmă cu un an, publicată pe 19 martie 2020, a fost adaptată din cauza școlii online făcute în urma accelerării epidemiei de COVID-19.
Simulare Evaluare Națională 2021 - Examenul de Română. Subiectele la Română la simularea evaluării naționale 2021 sunt elaborate, în premieră, după modelul testelor PISA, după noua programă.
Testul pe care îl au de rezolvat elevii are 10 pagini. Examenul durează două ore.
Modelele de subiecte pentru Evaluarea Națională sunt elaborate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, aflat în subordinea Ministerului Educației.
Primul test de antrenament în urma adaptării programei a fost publicat pe 22 februarie 2021.
Simulare Evaluare Națională 2021 - Examenul de Română. Reamintim că în cazul localităților carantinate, ministrul Educației a anunțat că pot fi organizate de către inspectorat simulări ale evaluării naționale și bacalaureatului 2021 până pe 15 mai, după ieșirea din carantină. Elevii care locuiesc în localități carantinate din județul Ilfov dar învață în școli din Capitală pot participa la simulările evaluării naționale 2021 .
Simulare Evaluare Națională 2021 - Examenul de Română. Ce trebuie să știe elevii la susținerea probei
- Elevii care participă la simularea Evaluării Naționale 2021 - Română pot intra în clase până la ora 8.30.
- Proba începe la ora 9.00, când se deschid plicurile sigilate cu subiecte.
- Elevii au timp de lucru 2 ore pentru rezolvarea subiectelor la Română la simulare Evaluare Națională 2021.
- Ca măsură sanitară, în contextul epidemiei de COVID-19, elevii de la clase diferite nu se vor amesteca.
- Elevii vor fi așezați în ordine alfabetică și vor sta câte unul în bancă.
- Nu este voie cu rucsacuri sau ghiozdane, manuale, foi etc., nici cu telefoane sau tablete.
- Proba de la Simulare este supravegheată audio-video, la fel ca și la examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională.
- Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/asistenți din unitatea/unitățile de învățământ/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.
- Se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.
- Încălcarea regulilor va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidații respectivi sunt eliminați de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise.
- Candidații eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.
***Evaluarea lucrărilor la simularea Evaluare Națională 2021 - Română va fi făcută de doi profesori evaluatori. În situația în care nu sunt suficienți profesori de specialitate, în unitatea de învățământ, președintele comisiei de organizare a simulării examenelor naționale solicită comisiei județene/ a municipiului București nominalizarea unui profesor de specialitate din afara unității de învățământ, se arată în procedura de organizare transmisă pe 8 martie către școli.
Rezultatele obținute la simulările naționale nu se contestă. Ele sunt comunicate elevilor și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul Consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor.
Notele obţinute la simulări evaluarea națională 2021 nu se trec în catalog. Prin excepţie, la solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele obţinute la simulările naţionale pot fi trecute în catalog.
***Potrivit ministrului Educației, elevii din clasele terminale, respectiv clasele a VIII-a și a XII-a, vor avea vacanță între 2 aprilie și 11 aprilie, pentru Paștele Catolic, și între 30 aprilie-9 mai, pentru Paștele Ortodox.
Evaluarea Națională 2021 (EN). CALENDARUL pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2020-2021
7 - 11 iunie 2021 - Înscrierea la evaluarea națională
22 iunie 2021 - Limba și literatura română, probă scrisă
24 iunie 2021 - Matematică, probă scrisă
25 iunie 2021 - Limba și literatura maternă, probă scrisă
29 iunie 2021 (până la ora 14:00) - Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
29 iunie 2021 (ora 16:00 - ora 19:00) - 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00) - Depunerea contestațiilor
30 iunie – 4 iulie 2021 - Soluționarea contestațiilor
4 iulie 2021 - Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor, potrivit Ministerului Educației.