Simulare Bacalaureat. Subiecte şi bareme la limba maternă
Simulare Bacalaureat. Astăzi elevii de clasa a XII-a şi a XI susţin proba la limba maternă din cadrul simulării pentru Bacalaureat 2016, la Limba şi Literatura Română. Simularea a început la ora 9.00 şi durează 3 ore. Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice organizează în perioada 7 - 10 martie, la nivel naţional, simularea examenului de bacalaureat, pentru cei peste 345.000 de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a. Obiectivele simulării examenului de bacalaureat sunt familiarizarea elevilor din clasele terminale de liceu cu rigorile examenului pe care îl vor susţine la finalul învăţământului liceal, stabilirea nivelului real de pregătire atins, precum şi optimizarea pregătirii elevilor.
Simulare Bacalaureat. Simularea a început la ora 9.00, iar subiectele vor fi publicate pe EDU.RO şi pe REALITATEA.NET, în jurul orei 15.00.
Ce subiecte au primit elevii la Simularea examenului de BACALAUREAT la Limba Română
SUBIECTE simulare Română. Clasa a XII-a
Subiecte simulare Română. La clasa a XII-a, profil real-tehnologic şi vocaţional, cele 9 cerinţe de la Subiectul I au fost pe baza unui fragment dintr-o poezie de Adrian Maniu („În seara asta”).
Subiecte simulare Română. La Subiectul II, au avut de compus un text argumentativ de 150-300 cuvinte despre rolul dezbaterilor publice în adoptarea unor legi.
Subiecte simulare Română. La Subiectul III, au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte despre particularităţile construcţiei unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparţinând lui Liviu Rebreanu sau G. Călinescu, scrie Alba24.
SUBIECTE simulare Română. Clasa a XI-a
Simulare BACALAUREAT. Subiecte simulare Română. Elevii de clasa a XI-a, la profil real-tehnologic şi vocaţional, au primit, la subiectul I, un fragment dintr-o poezie de Mihai Eminescu, text pe baza căruia au trebuit să identifice sinonime, rolul cratimei, folosirea unei locuţiuni, secvenţe care să contureze dimensiunea temporală a imaginarului poetic, motive literare, semnificaţii de figuri de stil, trăsături ale genului lirio şi comentariul primei strofe. În total, la subiectul I, au fost 9 cerinţe.
Subiecte simulare Română. La Subiectul II, au avut de compus un text argumentativ de 150-300 cuvinte despre utilitatea telefoanelor mobile pentru omul contemporan.
La Subiectul III, au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte tema şi viziunea despre lume, într-un basm cult studiat.
Subiecte simulare Limba Română. Ce subiecte au primit elevii la proba scrisă la Limba Română
Bareme simulare bacalaureat limba şi literatura română sesiunea martie 2016
Simulare Bacalaureat Matematică. Miercuri, elevii susţin simulare la Matematică. Modele de subiecte
Simulare Bacalaureat. Conform calendarului de desfăşurare a acestei simulări, luni, 7 martie, este prevăzută proba scrisă la Limba şi literatura română. Marţi, 8 martie, se va desfăşura proba la Limba şi literatura maternă (pentru elevii care studiază în limbile minorităţilor naţionale), iar miercuri, 9 martie, proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie). Joi, 10 martie, exclusiv pentru elevii clasei a XII-a, va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele vor fi comunicate elevilor în data de 18 martie.
Simulare BACALAUREAT. Notele nu se trec în catalog
Simulare Bacalaureat. Notele obţinute nu se trec în catalog. În situaţia excepţională în care se doreşte acest lucru, elevul trebuie să solicite profesorului consemnarea notelor în catalog. În urma analizei rezultatelor, inspectoratele şcolare vor lua măsuri de monitorizare şi control, dar şi de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune.
Simulare Bacalaureat. Subiectele pentru simularea la nivel naţional a examenului de bacalaureat, diferenţiate în funcţie de filieră, profil şi specializare, sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, în mod similar cu modelele publicate pe http://subiecte.edu.ro, încă din luna noiembrie a anului trecut. Subiectele sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen, parcurse până la această dată. Corectarea lucrărilor va fi făcută, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional, de doi profesori din unităţile de învăţământ liceal în care elevii susţin evaluarea (unul dintre profesori fiind cel care predă la clasă).
Simulare BACALAUREAT. Doar 38,77% au luat, în 2015, note de trecere la simularea BAC -ului
Simulare Bacalaureat. Anul trecut, rata de prezenţă la simularea examenului de bacalaureat - clasa a XI-a - a fost de 86,41% (128.052 de elevi). Dintre cei prezenţi, 28,51% au obţinut media generală peste 6 (cu note peste 5 la toate probele). La clasa a XII-a, prezenţa a fost de 147.454 de elevi (83,31%). Au obţinut media generală peste 6 (cu note peste 5 la toate probele) 38,77% elevi.
Simulare Bacalaureat 2016. Pe data de 18 martie 2016 vor fi afişate rezultatele la simularea examenului de Bacalaureat.
Simulare Bacalaureat 2016. Modele de subiecte Simulare BAC 2016 - Limba Română - Real
Simulare Bacalaureat 2016. Modele de subiecte Simulare BAC 2016 - Limba Română - Uman
Simulare Bacalaureat 2016. Modele de subiecte Simulare BAC 2016 - Matematică
Simulare Bacalaureat 2016. Modele de subiecte Simulare BAC 2016 - Istorie
Simulare Bacalaureat 2016. Modele de subiecte Simulare BAC 2016 - Anatomie - Biologie
Simulare Bacalaureat 2016. Modele de subiecte Simulare BAC 2016 - Chimie
Simulare Bacalaureat 2016. Modele de subiecte Simulare BAC 2016 - Economie
Simulare Bacalaureat 2016. Modele de subiecte Simulare BAC 2016 - Geografie
Simulare Bacalaureat 2016. Modele de subiecte Simulare BAC 2016 - Filosofie
Simulare Bacalaureat 2016. Modele de subiecte Simulare BAC 2016 - Fizică
Simulare Bacalaureat 2016. Modele de subiecte Simulare BAC 2016 - Informatică
Simulare Bacalaureat 2016. Modele de subiecte Simulare BAC 2016 - Psihologie
Simulare Bacalaureat 2016. Modele de subiecte Simulare BAC 2016 - Logică
Simulare Bacalaureat 2016. Modele de subiecte Simulare BAC 2016 - Sociologie
Simulare Bacalaureat 2016. Rezultatele obţinute de elevi la simularea evaluării naţionale şi la simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământul în care s-au desfăşurat aceste simulări, prin discuţii individuate cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.
Simulare Bacalaureat 2016. Conținuturile pentru simulare si competenţele asociate acestora sunt cele prevăzute în programa pentru Examenul de bacalaureat naţional, în vigoare. Sunt însă conţinuturi exceptate.
Simulare Bacalaureat 2016. Simulare Limba şi Literatura Română 2016
Simulare Bacalaureat 2016. La Limba şi literatura română pentru clasa a XI-a, de exemplu, un sunt incluse reguli ale monologului, reguli și tehnici de construire a dialogului, stiluri funcționale adecvate situației de comunicare, rolul elementelor verbale, paraverbale și nonverbale în comunicarea orală; textul dramatic postbelic; limbajul literaturii, limbajul cinematografic, limbajul picturii, limbajul muzicii; simbolismul, prelungiri ale romantismului si clasicismului, perioada interbelică, perioada postbelică; interpretări și judecăți de valoare exprimate în critica și iistoria literară şi autorii canonici: G. Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Camil Petrescu, Liviu Rebreanu, G. Călinescu, E. Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.
Simulare Bacalaureat 2016. Vezi Lista conţinuturi Simulare BAC 2016 clasa a XI-a
Simulare Bacalaureat 2016. Pentru clasa a XII-a, tot la Limba şi literatura română, sunt exceptate de la simulare conţinuturile din programă referitoare la reguli ale monologului, reguli și tehnici de construire a dialogului, stiluri funcționale adecvate situației de comunicare, rolul elementelor verbale, paraverbale și nonverbale în comunicarea orală; textul dramatic postbelic; limbajul literaturii, limbajul cinematografic, limbajul picturii, limbajul muzicii; perioada postbelică şi autorii canonici: Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.
Simulare Bacalaureat 2016. Vezi Lista conţinuturi Simulare BAC 2016 clasa a XII-a
Simulare Bacalaureat 2016. Calendar simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat național pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a din anul școlar 2015-2016:
7 martie 2016 Simularea probei E)a): probă scrisă – Limba si literatura română
8 martie 2016 Simularea probei E)b): probă scrisă – Limba si literatura maternă
9 martie 2016 Simularea probei E)c): probă scrisă – Proba obligatorie a profilului
10 martie 2016 Simularea probei E)d): probă scrisă – Proba la alegere a profilului si specializării (numai pentru elevii clasei a XII-a)
Simulare Bacalaureat 2016. 18 martie 2016: Afişarea rezultatelor.
Simulare Bacalaureat 2016. Examenul propriu-zis de Bacalaureat 2016, sesiunea de vară, se desfăşoară în acest an în perioada 13 iunie – 8 iulie. Absolvenţii de liceu vor avea până în 1 iulie probele orale şi de competenţe digitale, iar din 4 iulie vor fi probele scrise, rezultatele finale urmând să fie afişate în 16 iulie.
Simulare Bacalaureat 2016. La Bacalaureat, lucrările nu vor mai fi corectate în alte judeţe, însă sălile de examen vor fi monitorizate audio şi video.
Simulare Bacalaureat 2016. Anul trecut, peste 165.000 de elevi au susținut examenul de Bacalaureat. Rata de promovare pentru promoția 2015 (72,78%) este cu cinci procente mai mare față de anul 2014 (67,61%) și cu 9% mai mare față de anul 2013 (63,1%).
Simulare Bacalaureat 201. La nivel național s-au înregistrat 63 de medii maxime, de zece, la examenul de Bacalaureat 2015. Timiș este județul cu cei mai mulți elevi de nota zece (nouă), însă numărul mediilor maxime din acest an este mai mic decât cel de la Bac 2014, când 104 candidați n-au făcut nicio greșeală la teste.
Simulare Bacalaureat 2016. Rezultatele BAC arată că Clujul este județul cu cea mai mare promovabilitate. 82% dintre elevii din acest județ au promovat Bacalaureat 2015. La polul opus e Giurgiu, cu puțin peste 30% rată de promovabilitate.
Simulare Bacalaureat 2016. Cele mai bune rezultate la Bacalaureat 2015:
CLUJ, PROMOVARE 82,18%
BRAŞOV, PROMOVARE 78,74%
SIBIU, PROMOVARE 76,81%
BUCUREŞTI, PROMOVARE 68%
Simulare Bacalaureat 2016. Cele mai proaste rezultate la Bacalureat 2015:
GIURGIU, PROMOVARE 36,06%
ILFOV, PROMOVARE 40,92%
TELEORMAN, PROMOVARE 42,73%
Simulare Bacalaureat 2016. Dintre cei 168.945 de absolvenți de liceu care s-au înscris în această sesiune a bacalaureatului, 143.949 (76,89%) aparțin promoţiei curente, iar 24.996 (23,11%) provin din seriile anterioare. Majoritatea candidaților au absolvit liceul la forma de învăţământ zi - 163.462, în timp ce de la seral provin 2.943, iar de la frecvenţă redusă - 2.540.
Simulare Bacalaureat 2016. Metodologia de organizare a Bac-ului prevede că se interzice candidaţilor să intre în sala cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.
Simulare Bacalaureat 2016. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.
Calendar Bacalaureatul 2016. Bacalaureatul 2016 începe în data de 13 iunie, cu examenul oral de Limba română, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 16 iulie 2016. Calendarul examenului de Bacalaureat 2016 a fost publicat în Monitorul Oficial, după începerea anului școlar 2015-2016.
Lucrarile elevilor vor fi corectate în alte județe doar dacă această decizie va fi luată de Comisia Națională de Bacalaureat, iar primăriile și comisiile de BAC vor fi obligate să doteze toate sălile de examen cu camere video-audio funcționale.
Calendarul examenului de Bacalaureat 2016 - Sesiunea iunie-iulie 2016
30 mai - 3 iunie 2016 Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen
3 iunie 2016 Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
13 - 15 iunie 2016 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A
15 - 17 iunie 2016 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B
21 - 24 iunie 2016 Evaluarea competentelor digitale - proba D
27 iunie - 1 iulie 2016 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C
4 iulie 2016 Limba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa
5 iulie 2016 Limba si literatura materna proba E)b) - proba scrisa
6 iulie 2016 Proba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa
8 iulie 2016 Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa
12 iulie 2016 Afisarea rezultatelor (pana la ora 16:00)
12 iulie 2016 Depunerea contestatiilor (orele 16:00 - 20:00)
13 - 15 iulie 2016 Rezolvarea contestatiilor
16 iulie 2016 Afisarea rezultatelor finale
Calendar Bacalaureatul 2016. Noul ordin prevede ca lucrarile elevilor nu vor mai fi corectate automat intr-un alt judet decat cel in care au sustinut examenul, ci numai in cazul in care Comisia Nationala de Bacalaureat decide acest lucru.
Pana la inceperea bacalaureatului, Comisiile judetene de BAC si autoritatile locale au obligatia sa doteze toate salile de examen cu camere functionale de supraveghere video si audio. Prevederea vine dupa ce la examenul din 2015 au existat licee care nu au avut supraveghere audio a examenelor, pe care au justificat-o prin lipsa de fonduri.
Calendar Bacalaureatul 2016. Si la bacalaureatul 2016, inregistrarile audio-video din salile de examen vor fi verificate, prin sondaj, de catre comisiile de BAC, dupa incheierea fiecarui examen scris. In cazul in care la aceasta verificare prin sondaj se constata nereguli, atunci comisia trebuie sa verifice inregistrarile din toate salile de examen din acel centru. Elevii prinsi ca au incercat sa copieze sau ca au copiat sunt eliminati din examen.
Fiecare lucrare este notata de cate doi profesori. La corectare, daca diferenta dintre notele date de cei doi evaluatori este mai mica de 0,50 puncte, nota finala este media aritmetica cu doua zecimale a celor 2 note, fara rotunjire.
Daca diferenta dintre note este mai mare de 0,50 puncte, presedintele comisiei repartizeaza lucrarea unui al treilea profesor evaluator, care in prezenta profesorilor evaluatori initiali stabileste nota finala.
Calendar Bacalaureatul 2016. Ce nu au voie să facă elevii în examen
Candidatii la Bacalaureat vor semna un proces-verbal, in sala de examen inainte de proba, prin care mentioneaza ca stiu ca daca copiaza sau incearca sa copieze vor fi dati afara din BAC si nu vor mai putea participa la urmatoarele 2 sesiuni de Bacalaureat.
Elevii nu au voie sa intre in sala de examen cu: ghiozdane, rucsacuri, sacose, posete. Nu au voie sa aiba asupra lor, in imbracaminte, in incaltaminte, in penare sau in banci manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati, telefoane mobile, casti audio, calculatoare.
Calendar Bacalaureatul 2016. Elevii sunt obligati sa: lase obiectele interzise in sala de depozitare a obiectelor personale.
Ce patesc elevii care refuza sa-si depoziteze obiectele interzise in examen: candidatii care refuza depozitarea ghiozdanelor, rucsacurilor, sacoselor, posetelor, cartilor in sala stabilita de comisia de bacalaureat NU vor fi primiti in examen.
Elevii nu au voie sa vorbeasca intre ei sau cu exteriorul si nici sa schimbe intre ei foi de lucrare, ciorne, notite sau orice alte materiale care pot fi folosite la rezolvarea subeictelor.
Ce li se intampla candidatilor care incalca regulile in timpul examenului: sunt eliminati din examen, indiferent dau au copiat sau au incercat sa copieze, nu mai pot sa participe la probele urmatoare din BAC, in sesiunile urmatoare nu le vor fi recunoscute notele obtinute la probele sustinute inainte de eliminare - nici la probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale -, NU mai au dreptul sa participe la urmatoarele 2 sesiuni ale Bacalauratului.
Calendarul examenului de Bacalaureat 2016 - Sesiunea august-septembrie 2016
18 - 22 iulie 2016 Inscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen
16-17 august 2016 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A
16-17 august 2016 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B
17-19 august 2016 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C
18 - 19 august 2016 Evaluarea competentelor digitale - proba D
22 august 2016 Limba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa
23 august 2016 Limba si literatura materna - proba E)b) - proba scrisa
24 august 2016 Proba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa
26 august 2016 Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa
29 august 2016 Afisarea rezultatelor (pana la ora 16:00) si depunerea contestatiilor (orele 16:00 - 20:00)
30-31 august 2016 Rezolvarea contestatiilor
1 septembrie 2016 Afisarea rezultatelor finale
Simularea Bacalaureat 2016. Anul trecut, din totalul celor 159.715 absolvenţi de liceu care s-au prezentat la examen de Bacalaureat, au promovat, după soluţionarea contestaţiilor, 108.436 (67,9%) de candidaţi, cu 1,5% peste rata de la prima afişare a rezultatelor (66,41%). Rezultatul este superior cu peste 7 puncte procentuale celui înregistrat în prima sesiune a anului 2014 (60,65%) şi cu 11,5% faţă de 2013 (56,4%). Rata de promovare pentru promoţia curentă este de 74,2% (102.047 de elevi), în creştere cu 1,42% după soluţionarea contestaţiilor şi cu 11,1% mai mare faţă de anul 2013 (63,1%).
Simularea Bacalaureat 2016. La nivel naţional, s-au înregistrat 81 de medii de 10, cu 18 peste cele consemnate iniţial. Pe judeţe, cele mai ridicate procente de promovare s-au înregistrat în judeţele Cluj (83,42%), Braşov (80,53%), Bacău (79,97%) şi Sibiu (77,69%). Rata de reuşită în Capitală este de 70,22% (în creştere cu 2,2%), superioară cu peste 11 puncte procentuale celei de anul trecut. Singurele judeţe aflate sub 50% sunt Giurgiu (37,33%), Ilfov (41,90%) şi Teleorman (44,31%).
Simularea Bacalaureat 2016. În total, au fost depuse 50.501 contestaţii: 22.637 la proba scrisă de Limba şi literatura română E)a), 493 la proba scrisă de Limba şi literatura maternă E)b), 13.185 la proba scrisă obligatorie a profilului E)c) şi 14.186 la proba scrisă la alegere a profilului şi specializării E)d). În medie, rata de admitere a contestaţiilor la cele patru probe este de 42,3%: 50,6% la proba E)a), 42,8% la proba E)b), 40,8% la proba E)c) şi 35% la proba E)d).
Simularea Bacalaureat 2016. Din totalul celor 168.939 de candidaţi înscrişi, s-au prezentat 159.715 candidaţi (137.481 din promoţia 2014-2015 şi 22.234 din promoţiile anterioare). 9.224 de candidaţi au absentat. 332 elevi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă, iar 50.947 de candidaţi au fost respinşi (35.212 din promoţia curentă şi 15.735 din promoţiile anterioare).
Simularea Bacalaureat 2016. Din totalul absolvenţilor de clasa a XII-a din promoţia curentă, înmatriculaţi în unităţile de învăţământ la începutul anului şcolar 2014-2015, 76,9% s-au înscris şi au participat la examenul de Bacalaureat din această sesiune, cu trei procente mai mult decât în sesiunea iunie - iulie a Bacalaureatului 2014.