MENIU

Simptomele care-ți spun că ai lipsă de fier. Ce să mănânci ca să scapi de această afecțiune

<p>Infarctul &rdquo;silențios&rdquo;. Se manifestă ca o simplă răceală şi ne distruge inima definitiv</p>

Sunteţi obosiţi, vă enervaţi mai uşor, aveţi insomnii, va concentraţi mai greu şi ameţiţi? Foarte probabil, aveţi carenţă de fier.

Dar nu vă repeziţi spre suplimente nutritive, finlandezii au descoperit că o cantitate prea mare de fier în organism poate creşte riscul bolilor cardio-vasculare. Nici spre carne! Cele mai recente studii fac o legătură directă între nervozitate şi produsele de origine animală. Păi, şi-atunci? ...Şi-atunci ne întoarcem, ca de obicei, la natură. Este mereu la datorie!

Din cauza lipsei fierului, organismul nu produce suficientă hemoglobină, proteina responsabilă cu transportul oxigenului spre celule şi ţesuturi. Aşa apare anemia. În cazul în care simptomele devin supărătoare, adresaţi-vă medicului!

Dacă este o indispoziţie uşoară, avem câteva sugestii. Există zeci de alimente vegetale cu un mare conţinut de fier, ceea ce ne arată că Popeye-marinarul era cam sărac în idei. Ca aceste alimente să-şi atingă ţinta, reţineţi că procesul de asimilare a fierului este accelerat de 3 ori în prezenţa vitaminei C. Combinaţi, deci, citrice, kiwi sau papaya cu legumele şi fructele cu un mare conţinut de fier! Sau alegeţi fructele de pădure, chiar dacă, în această perioadă a anului, le găsiţi doar în varianta lor congelată.

O cură de fier de două săptămâni poate începe cu un strugure în fiecare dimineaţă, câteva prune uscate şi un pumn de seminţe de dovleac. Le transformaţi într-un suc energizant, cu ajutorul blenderului, sau le consumaţi ca atare. La prânz, înlocuiţi unul dintre feluri cu o cană de fasole boabe fiartă amestecată cu ulei de măsline, praz, pătrunjel şi sare de mare, iar, pentru seară, vă recomandăm o porţie de paste cu un bucheţel de broccoli cu brânză tofu şi mărar. Alt aliment vegetal care vă poate ajuta să ieşiţi puternici din iarnă este hreanul.

Puneţi la fiert, în jumătate de litru de apă, 15 grame de rădăcină de hrean tăiată mărunt şi lăsaţi în clocot 10 minute. În acest fel, veţi obţine un suc din care puteţi consuma 2-3 căni pe zi. Sau tăiaţi hreanul rondele, puneţi-l într-un borcan, presăraţi peste el zahăr brun şi ţineţi-l la macerat. Va rezulta un sirop din care să luaţi o lingură zilnic. Şi cum putea să lipsească din mica noastră schemă de tratament albina? O cură de 3 săptămâni de miere şi polen face minuni! O veţi termina exact când soarele îşi recapătă forţă şi apare păpădia, o altă forţă a naturii. 7 zile de tije de păpădie sau suc... şi veţi fi alt om! După care apar leurda, urcizile şi ştevia, a cărei rădăcină reprezintă o altă sursă de fier. Şi spanacul, fireşte, dar nu el este campionul fierului. Ci, deşi poate vă vine greu să credeţi, cimbrul uscat.

Lista nu se termină aici: sparanghelul, soia, varza, ciupercile, ţelina şi roşiile sunt tot atâtea variante de dietă care vă vor alunga oboseala, insomniile şi nervozitatea. Dacă le combinaţi cu cartofi dulci, morcovi, năut şi ovăz, adică alimente bogate în vitamina A, efectul este garantat! Aceasta a fost pastila de sănătate. Nu uitaţi, iubiţi natura! Ne face bine!

Mai multe articole despre:
fier legume fructe Alexandra Pacuraru fresh refresh