MENIU

Siegfried Mureșan: România a rămas în urmă la atragerea fondurilor PNRR sub conducerea lui Marcel Ciolacu

Siegfried Mureșan: România a rămas în urmă la atragerea fondurilor PNRR sub conducerea lui Marcel Ciolacu

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a criticat modul în care România a gestionat absorbția fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sub conducerea actualului premier, Marcel Ciolacu. Potrivit acestuia, România a fost una dintre fruntașele Europei în atragerea fondurilor europene în timpul guvernării lui Nicolae Ciucă, însă situația s-a deteriorat de la schimbarea guvernului.

Mureșan atrage atenția că, după mai bine de un an de guvernare sub Ciolacu, România nu a reușit să atragă fonduri suplimentare. Țara noastră rămâne blocată la a doua tranșă, în timp ce alte state au avansat semnificativ. Mai mult, România riscă să piardă o parte importantă din a treia tranșă de fonduri europene.

„Din fruntașă în Europa, România a rămas în urmă la atragerea fondurilor PNRR de când prim-ministru e Marcel Ciolacu

România începuse foarte bine absorbția fondurilor europene din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În timpul Guvernului condus de prim-ministrul Nicolae Ciucă, țara noastră reușise să depună deja două cereri de plată.
Astfel, anul trecut, în septembrie 2023, doar România și alte șase țări europene primiseră deja două tranșe de fonduri europene pentru PNRR. O singură țară primise mai multe decât noi, adică trei tranșe. Cu aceste două tranșe și cu prefinanțarea, România încasase, încă de anul trecut, 9,41 de miliarde de euro, adică o treime din suma totală alocată țării noastre pentru PNRR.
Acum, după mai bine de un an în care Guvernul a fost condus de prim-ministrul Ciolacu, România se află tot la a doua tranșă. Nu am mai încasat nicio tranșă și nu am mai primit niciun euro în plus.
Mai mult, România riscă să piardă o parte semnificativă din a treia tranșă de bani.
Între timp, avem 15 țări care au primit cel puțin două tranșe, dintre care 7 țări europene au primit cel puțin trei tranșe, cinci țări au primit cel puțin patru tranșe și două țări au primit cinci tranșe. Campioanele absorbției de fonduri europene sunt Italia, cu 113,4 miliarde de euro, și Spania, cu 48 de miliarde de euro.

Marcel Ciolacu trebuie să ne explice de ce, de când este prim-ministru, România a fost ajunsă din urmă de opt țări și a fost depășită de alte șase state în clasamentul atragerii de fonduri din PNRR”, a transmis Siegfried Mureșan, vineri.

Mai multe articole despre:
siegfried muresan fonduri europene