Și câinii fac față cu greu căldurii extreme. Iată 10 metode să răcorești un cățel pe caniculă
Soarele încălzește trotuarul dimineața și, până la prânz, căldura devine insuportabilă pentru patrupezii noștri. Însă, cu un pic de grijă, te poți asigura că blănosul trece cu bine peste zilele calde de vară.
Oferă-i un loc răcoros, unde să se retragă
Spre deosebire de oameni, câinii nu pot transpira decât prin lăbuțe. Având în vedere că acest lucru nu este suficient pentru a regla temperatura întregului corp, câinii mai eliberează căldura în exces și gâfâind. Însă atunci când e prea cald afară, nici măcar asta nu ajunge.
De aceea patrupezii au nevoie de mai multe moduri de a se proteja de soare și de a evita insolația: de exemplu, poți pune o umbrelă în grădină sau pe balcon. Câinilor le place să se răcorească și sub pomi sau tufe.
Podelele de culoare închisă care sunt expuse soarelui ar trebui acoperite cu o pătură deschisă la culoare sau cu un prosop pentru a le proteja de la supraîncălzire. Dacă este foarte cald, le poți chiar umezi. O altă metodă de a îi oferi câinelui o suprafață rece pe care să se odihnească o reprezintă covorașele de răcire. Acestea sunt de obicei umplute cu gel sau apă și le poți răci și mai mult în congelator.
Ca să nu lași căldura să intre în locuință, ar fi o idee bună și să acoperi geamurile cu perdele sau jaluzele dimineața devreme. Noaptea, pe de altă parte, poți deschide liniștit geamurile și ușile pentru a lăsa aerul să circule.
Vara e momentul să mănânci înghețată
Oricine se bucură de o înghețată rece și delicioasă atunci când e cald afară. Acest lucru e valabil și pentru prietenii noștri patrupezi! Atunci când câinele suferă de căldură, îi poți oferi o înghețată specială. Ai nevoie de doar câteva ingrediente pentru a o face și de câteva ore la congelator – de exemplu într-o tăviță pentru gheață – și înghețata e gata de mâncat. Nu există limite la creativitatea ta!
Mai jos ai câteva idei de înghețată pentru câini, pe care blănosul cu siguranță le va iubi:
Iaurtul natural sau brânza nesărată sunt pe placul multor câini, chiar și dacă sunt înghețate.
Supa congelată de vită sau pui este și ea o variantă delicioasă și cu puține calorii.
Când trebuie să acționezi rapid, câinii supraîncălziți nu vor refuza nici simplele cuburi de gheață.
Cuburile de gheață în bolul de apă sunt o altă metodă bună de răcorire atunci când câinele suferă de căldură.
Nu lăsa câinele niciodată în mașină
Mașinile devin rapid saune periculoase, chiar și atunci când nu e atât de cald afară. Din păcate deschiderea geamurilor nu mai este suficientă după o anumită temperatură.
Pericolul de supraîncălzire și de insolație este extrem de ridicat vara. Dacă vrei să protejezi câinele de aceste lucruri, lasă-l – dacă e posibil – acasă la umbră.
Oferă-i suficientă apă
În timpul gâfâirii, mai mult aer este presat pe membranele mucoase. Acest lucru cauzează evaporarea lichidelor, ceea ce răcește câinele. Însă cu cât mai mult gâfâie, cu atât mai multe lichide pierde.
Prin urmare, e foarte important ca patrupedul să bea suficientă apă dacă e cald afară. Încearcă următoarele trucuri pentru a te asigura că acesta bea suficientă apă proaspătă:
Pune mai multe boluri de apă prin casă sau apartament.
Încurajează câinele să bea, dându-i apă sau arătându-i bolul de apă.
Mulți câini preferă să bea apă din grădină sau supă de carne nesărată.
Apa curgătoare încurajează unii câini să bea apă. Există adăpători și fântâni speciale de câini pentru acest scop.
Hrană cu un conținut ridicat de lichide
Nevoia zilnică de apă a unui câine depinde de greutatea, activitatea și hrana sa. Câinii care mănâncă hrană uscată, de exemplu, au nevoie de mai multă apă.
Însă poți acoperi cerințele de lichide cu ajutorul hranei. Dacă patrupedului îi place și hrana umedă, încearcă să suplimentezi hrana uscată cu hrană umedă sau să o înlocuiești în timpul verii.
Activități cu apă pentru câini
Atunci când patrupedul suferă de căldură, o metodă simplă de a se răcori este să facă o baie.
Vara câinii sunt extrem de bucuroși dacă au propria lor piscină sau măcar o vană mică. Încurajează patrupedul să facă o baie, cu ajutorul jucăriilor potrivite. Stropitoarele sau furtunurile de apă sunt de asemenea foarte îndrăgite de unii câini, fie că e pentru a se juca sau a se răcori.
Însă ai grijă să nu stea prea mult în apă. Dacă înghite prea multă apă apare riscul de intoxicație cu apă. Primele semne sunt o stare agitată sau vărsături ale animalului.
Atenție la infecțiile la vezică
Deși atunci când câinele suferă de căldură, trebuie să-l ajuți să se răcorească, ai grijă totuși să nu exagerezi. Apa prea rece sau podelele prea reci pot duce la cistită. Simptomele tipice ale cistitei sunt urinarea frecventă (poliuria) sau durerile la urinare (strangurie).
Așa că dă-i câinelui ocazia să se usuce pe un prosop. Verifică mereu temperatura covorașelor răcoritoare sau acoperă-le cu un prosop.
Adaptează plimbările zilnice
În zilele caniculare, plimbările la ora prânzului nu sunt prea distractive pentru câini. Asfaltul este fierbinte și animalele se pot arde chiar și prin blana groasă.
De aceea se recomandă să vă plimbați dimineața și seara târziu, când e mai răcoare. Chiar mai mult, în majoritatea cazurilor sunt suficiente plimbări pe distanțe scurte, mai ales dacă ai un parc umbros prin apropiere.
Tăiem blana?
Multe rase de câini au blana foarte lungă. Pentru noi oamenii, acest lucru duce rapid la presupunerea că animalelor le este mult prea cald. Dar oare ajută să pui mâna pe foarfecă?
De fapt, blana deasă a câinilor are și un rol răcoritor pe lângă cel de încălzire. Evaporarea apei în blană creează un efect de răcorire plăcut, mai ales pentru câinii cu blană deasă. Așa că nu orice câine are nevoie de o tunsoare vara. Depinde foarte mult de rasă. Dacă nu ești sigur, poți oricând să ceri un sfat veterinarului sau frizerului de câini.
Protecție împotriva paraziților
Ce-i drept, ultimul nostru sfat nu are legătură cu răcorirea câinilor. Însă subiectul paraziților este extrem de important, mai ales vara. Pentru că iarba verde și temperaturile ridicate sunt condițiile perfecte pentru căpușe și acarieni. Protejează câinele de boli infecțioase sau reacții alergice prevenind paraziții încă din primăvară.
Printre cele mai comune produse se numără, de exemplu, zgărzile antiparazitare ce conțin piretroide, picăturile, ce se aplică pe piele, sau tabletele de ros. Toate cele trei grupe de produse conțin agenți împotriva paraziților (antiparazitare), care au o durată de acțiune și un spectru de eficacitate diferite.