MENIU

Sfaturi esențiale pentru românii care pleacă în concediu în Bulgaria, Turcia sau Grecia: Recomandările MAE

În perioada minivacanței de Sfânta Maria, deplasările pe drumurile din România și spre destinațiile internaționale, inclusiv Bulgaria, Grecia și Turcia, s-au dovedit a fi dificile din cauza aglomerației. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României a emis un comunicat pentru a-i pregăti pe românii care planifică să călătorească în aceste țări.

Aglomerație la frontiera bulgară

Conform anunțului MAE, până pe 18 august, românii care se îndreaptă spre Bulgaria ar putea întâmpina timpi mari de așteptare la punctele de frontieră, în special la Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse, unde sunt în curs lucrări de reparație majoră. În această perioadă, recomandarea este să se evite traseele secundare sau ocolitoare în zona punctului de frontieră Kulata, deoarece autoritățile bulgare desfășoară filtre stricte pe aceste rute. Singura opțiune de acces recomandată este autostrada A3 – Struma, care leagă Bulgaria de Grecia.

„În cazul tranzitării punctului de frontieră Kulata, recomandăm turiștilor români să nu folosească trasee secundare sau terţiare ocolitoare în scopul evitării coloanelor de autoturisme aflate în așteptare pe autostrada A3 – Struma pe sensul de ieşire din Bulgaria către Grecia (în astfel de situaţii, pe aceste trasee ocolitoare, autoritățile bulgare de poliţie desfășoară filtre de control care nu permit accesul către punctul de frontieră decât în cazul autovehiculelor în care se află funcționari sau angajaţi ai firmelor care îşi desfășoară activitatea în zona adiacentă punctului, ori localnici din zonă; singura cale de acces către punctul Kulata pe sensul de ieşire către Grecia este autostrada A3 – Struma)”, a transmis MAE.

În trecut, taxa de pod se plătea exclusiv numerar, dar, din luna trecută, turiștii pot plăti această taxă și online pentru vehicule cu până la 8+1 locuri. De asemenea, autoritățile bulgare recomandă achiziționarea vinietei electronice online prin intermediul site-ului www.bgtoll.bg, care este disponibil și în limba română.

Asistență consulară pentru turiști

Pentru românii care se confruntă cu probleme în Bulgaria, MAE a furnizat informații de contact utile. Cetățenii pot solicita asistență consulară la Ambasada României la Sofia la numerele +35929712858 și +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS). În caz de urgențe speciale, românii pot apela telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Bulgaria: +359879440758.

MAE recomandă consultarea site-urilor https://sofia.mae.ro și www.mae.ro pentru cele mai recente informații și actualizări. Aceste măsuri sunt menite să asigure o călătorie cât mai lină și plăcută pentru toți turiștii români care aleg să își petreacă vacanța în aceste destinații populare.

„Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziție telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758. Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web https://sofia.mae.ro şi www.mae.ro.”, anunță MAE.