MENIU

Sfaturi de le specialiști: Cum să scapi de un obicei prost în trei pași simpli

Cum scapi de obiceiurile care îți aduc numai necazuri? Foto/Profimedia

Odată ce un comportament este setat pe pilot automat, poate fi dificil – dacă nu imposibil – să te desparți de el.

Britt Frank este neuropsihoterapeut, speaker și autoare a cărții The Getting Unstuck Workbook: Practical Tools for Overcoming the Fear and Doubt-and Moving Forward with your Life (Instrumente practice pentru a depăși frică și îndoială – și pentru a merge mai departe cu viață ta). Este expertă în a pune capăt unor obiceiuri toxice, iar sfaturile ei te pot ajută și pe ține.

Este important să fii onestă și să recunoști că un anumit obicei îți face rău, pentru a putea să-l înlături din viață ta.

„Dacă eșți dispusă să fii sinceră cu ține însăți cu privire la impactul obiceiurilor tale, vei discerne foarte repede dacă un obicei este obiectiv bun, rău sau undeva la mijloc”, spune Frank pentru Parade.

Trapeuta a delimitat o categorie numită: „obiceiuri cu lumina galbenă”. Ele nu sunt în mod înnăscut rele pentru fiecare persoană, dar sunt comportamente care trebuie să fie sub o supraveghere atentă, altfel pot intră rapid în automatism, continuă ea.

„Obiceiurile cu lumina galbenă includ scroll îndelungat pe rețelele de socializare, consumul de alcool, statul trează până târziu și vizionarea excesivă a emisiunilor/serialelor preferate. Par imposibil de întrerupt pentru că, odată ce un comportament este repetat cu suficientă frecvența, echipa de conservare a energiei din creierul tău va pune acel comportament pe pilot automat”, spune Frank.

 

Amânarea, procrastinarea, lipsa de punctualitate, exagerarea cu gustările dulci, viciile în general, toate sunt obiceiuri care au nevoie de conștientizare pentru a fi alungate din rutină zilnică.

Cum să renunți la un obicei prost: 3 pași

Odată ce un comportament este setat pe pilot automat, poate fi dificil – dacă nu imposibil – să te desparți de el.

1. Schimbă ceva

„Dacă vrei să te rupi de un obicei, trebuie să dezactivezi pilotul automat, iar cel mai rapid mod de a face acest lucru este să schimbi rutină zilei tale, astfel încât creierul tău să fie confuz și să treacă pe manual. Fă-ți rutină de dimineață într-o ordine diferită, ia un alt traseu spre serviciu, schimbă ordinea în care faci lucrurile la sfârșitul zilei etc.”, explică Frank.

În acest fel, vei ajunge să fii conștientă de gesturile tale. În clipele în care ies de pe pilot automat, creierul e mai atent la prezent și tu nu vei mai avea ocazia de a recurge la acel obicei involuntar.

 

2. Sărbătorește micile victorii

„În loc să tragi pentru schimbări uriașe, identifica o listă de trei „microîmpliniri”, spune trapeuta. „Micro-victoriile sunt mai mici decât pașii mici. O micro-împlinire este un pas atât de mic încât pare o prostie să nu o faci.”

În loc de: „Voi face exerciții mâine”.
O mini-victorie ar putea fi: „O să mă îmbrac în colanții de fitness astăzi„.

În loc de: „Mâine o să fac curat.”
O microîmplinire ar putea fi: „Voi mută mâncarea de pe tejghea la coșul de gunoi astăzi.”

Practic, vei face un singur lucru spre scopul tău, AZI, dar vei fi un pas mai aproape de el.

 

De asemenea, recunoștință te poate ajută în parcursul tău. De fiecare dată când reușești să faci ceva contra obiceiului prost pe care te lupți să îl combați, felicita-te și fii conștientă de realizarea ta.

3. Nu există progres fără acțiune

„Unii oameni cred că este nevoie de 21 de zile pentru a renunța la un obicei, dar acest număr provine, de fapt, dintr-un studiu foarte specific despre cât timp le ia oamenilor să se obișnuiască să-și vadă fața după o operație estetică”, spune neuropsihoterapeutul Britt Frank. „Încetarea unui obicei depinde de o varietate uriașă de factori, inclusiv factori de stres, factori de mediu, genetică, acces la resurse și capacitatea de a face alegeri.”

De aceea, este suficient, pentru început, să acționezi. Doar fă primul pas. Ia decizia de a combate acel obicei toxic. Fii prezența și conștientă în viață ta. Ușor, ușor, că un bulgare de zăpadă, acțiunile tale se vor uni și vei reuși să-ți atingi scopul.

SURSA