Sfârșit tragic pentru oile salvate de pe vaporul scufundat la Midia
Tragedia din Portul Midia, în urma căreia au murit în condiții îngrozitoare aproape 14.000 de oi, nu a luat final. Chiar și oile care au fost salvate au parte de afecțiuni grave care le pun viața în pericol, multe au murit deja.
Sfârșit tragic pentru zeci de oi salvate de pe nava scufundată în Portul Midia. În ciuda eforturilor medicilor, 60 de animale au murit din cauza afecțiunilor grave, iar pentru 11 s-a decis eutanasierea.
Reprezentanții Autorității Sanitar Veterinare monitorizează starea de sănătate a oilor. Animalele primesc hrană și îngrijiri medicale. În prezent mai traiesc doar 180 de oi care au fost salvate după ce nava cu 14.000 de animale s-a răsturnat în Portul Midia.
ONG-urile continuă demersurile pentru a le muta în sanctuare. De la momentul în care au fost scoase din vasul eșuat, oile au fost duse la o fermă din județul Constanța.
Armatorul navei încărcate cu 14 mii de oi, care s-a scufundat în Portul Midia, trebuie să prezinte azi, până la ora 16, autorităților navale române planul de scoatere din apă și repunere în stare de plutire a vaporului. Dacă proprietarul sirian nu vine cu planul de acțiune, atunci Autoritățile Portuare vor demara procedurile de scoatere a vaporului din mare, iar costurile le vor recupera în instanță. Acestea depășesc 1,8 milioane de euro.
Autoritățile Navale au luat în calcul posibilitatea ca proprietarul sirian al navei să nu accepte costurile operațiunii și acum pregătesc procedurile pentru salvarea navei pe bani publici.
La toate aceste costuri se vor adăuga cheltuielile suportate până acum de ISU. Salvatorii maritimi și scafandrii au scos oile moarte de pe fundul apei. De luni și până acum au fost recuperate peste 100 de animale moarte.
"Avem contract cu un incinerator pe durata de 1 an, avem recipientele în care să punem aceste cadavre, le scoatem cu ajutorul unei macarale din apă și a scafandrilor, continuăm operațiunile și astăzi. Noi monitorizam costurile zilnic, la sfârșitul fiecarei zile colegii mei fac o situație cu aceste costuri pe care o trimitem reprezentantului P & I astfel încât armatorul să fie deja instiintat de toate aceste costuri", a declarat Teodor Patrichi de la Administrația Porturilor Maritime
Apa mării este în continuare monitorizată de autorități, care iau periodic probe și le trimit la analize pentru a afla dacă este poluată sau nu.
``Asteptam sa iasa rezultatul analizelor; in functie de rezultatul care va iesi vom intensifica probele de apa, sa vedem, sa tinem sub control aceasta problema``, adeclarat Cristina Schipor, director DSP Constanța.
Vaporul trebuie golit de cadavrele oilor aflate pe punțile cele mai de sus. Apoi, scafandri specializați vor etanșa mai multe compartimente, de unde se va scoate apa. Astfel, nava va fi ajutată să plutească pentru a o tracta la cheu.