MENIU

Sfântul Ilie - Ce nu ai voie să faci sub nicio formă în această zi sfântă, cruce cu roșu în calendarul ortodox din România

Sfantul Ilie

Sfântul Ilie este unul dintre cei mai cunoscuți și venerați proroci din Vechiul Testament, sărbătorit de Biserica Ortodoxă pe 20 iulie.

Sfântul Ilie este considerat făcător de minuni, aducător de ploi și ocrotitor al aviatorilor. În tradiția populară, Sfântul Ilie este prezentat ca mergând pe cer într-un car cu roți de flăcări, tunând și lovind diavolii cu biciul de foc. În această zi sfântă, există o serie de tradiții și obiceiuri, dar și interdicții pe care credincioșii trebuie să le respecte pentru a nu atrage mânia Sfântului Ilie.

Cine a fost Sfântul Ilie

Sfântul Ilie a fost fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi, care locuia în cetatea Tesve, din Galaad (Israel). De la numele acestei cetăți, avem și numele prorocului de Tesviteanul³. El s-a născut în urmă cu 800 de ani, înainte de Hristos, în Regatul Unit de Nord al lui Israel, în vremea domniei regelui Ahab.

Sfântul Ilie a fost ales de Dumnezeu să-l certe aspru pe regele Ahab și pe cei care doreau să fie păgâni. Din cauza soției sale, Izabela, care era feniciană, Ahab se închina idolilor Baal și Astarte și îi persecuta pe proroci și pe toți oamenii rămași credincioși lui Dumnezeu. Sfântul Ilie i-a anunțat pe rege și pe popor că nu va mai ploua pe pământ decât la cuvântul său. Astfel, a început o secetă cumplită care a durat trei ani și jumătate.

După această perioadă, Sfântul Ilie l-a provocat pe rege să aducă pe muntele Carmel toți preoții lui Baal și să facă un sacrificiu pentru idol. Sfântul Ilie a făcut același lucru pentru Dumnezeu. El le-a spus oamenilor să aleagă pe cel care va aprinde focul sub jertfă fără ajutor omeneasc. Preoții lui Baal s-au rugat toată ziua, dar nimic nu s-a întâmplat. Sfântul Ilie s-a rugat la Dumnezeu și imediat un foc din cer a mistuit jertfa sa. Atunci, oamenii au recunoscut că Dumnezeu este singurul adevărat și au ucis pe toți preoții lui Baal.

Apoi, Sfântul Ilie s-a rugat din nou la Dumnezeu să trimită ploaia pe pământ. Cerul s-a deschis și a pornit o ploaie mare care a stins seceta. Sfântul Ilie a fugit apoi de mânia Izabelei care voia să-l omoare. El s-a ascuns într-o peșteră unde a vorbit cu Dumnezeu care i-a arătat puterea sa prin vânt puternic, cutremur și foc.

Spre sfârșitul vieții sale, Sfântul Ilie l-a uns ca proroc pe Elisei care i-a fost ucenic. Când a venit vremea să se ridice la cer, Sfântul Ilie s-a dus cu Elisei la Iordan. Acolo, a lovit apa cu mantia sa și s-a despicat. Cei doi au trecut pe uscat. Apoi, un car de foc tras de cai de foc i-a despărțit și Sfântul Ilie s-a înălțat la cer în vârtejul de foc. Elisei a luat mantia sa și a primit o dublă măsură din duhul său.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie

Sfântul Ilie este considerat în credința populară făcător de minuni și aducător de ploi. El este asociat cu fenomenele meteorologice, cum ar fi tunetele, fulgerele și grindina. De aceea, în această zi, oamenii se roagă pentru ploaie și belșug, dar și pentru protecție împotriva dezastrelor naturale.

În unele zone, se obișnuiește ca în ajunul sărbătorii să se facă focuri pe dealuri sau pe acoperișurile caselor, pentru a-l onora pe Sfântul Ilie. Se crede că astfel se alungă spiritele rele și se atrage binecuvântarea Sfântului asupra gospodăriilor.

De asemenea, în această zi, se culeg plante medicinale, cum ar fi busuiocul, țelina, menta sau pelinul. Acestea se duc la biserică pentru a fi sfințite și apoi se folosesc pentru leacuri sau pentru a fi puse la icoane. Se spune că plantele culese de Sfântul Ilie au puteri vindecătoare și protectoare.

O altă tradiție este să se mănânce mere în această zi, ca simbol al rodirii și al vieții. Merele se duc la biserică pentru a fi sfințite și apoi se împart copiilor sau rudelor. Se spune că merele sfințite au darul de a îndepărta bolile și necazurile.

În unele zone, se obișnuiește ca fetele nemăritate să se tăvălească în cânepa din câmp, pentru a visa cum le va fi soțul. Dacă visează cânepa verde, înseamnă că se vor mărita cu un bărbat tânăr și bogat. Dacă visează cânepa uscată, înseamnă că se vor mărita cu un bărbat bătrân și sărac.

Ce nu ai voie să faci sub nicio formă în această zi sfântă

Sfântul Ilie este un sfânt aspru și drept, care nu iartă ușor greșelile oamenilor. De aceea, în această zi sfântă, există o serie de interdicții pe care credincioșii trebuie să le respecte pentru a nu atrage mânia Sfântului Ilie.

Nu ai voie să lucrezi în această zi, mai ales la câmp sau la grădină. Se spune că Sfântul Ilie pedepsește pe cei care nu țin post și nu merg la biserică în ziua lui. De exemplu, poate trimite grindină care să distrugă recolta sau poate lovi cu trăsnetul animalele sau oamenii care lucrează.

Nu ai voie să te cerți sau să jignești pe cineva în această zi. Se spune că Sfântul Ilie nu suportă minciuna, nedreptatea și violența. De aceea, trebuie să fii blând, iertător și pașnic cu toți cei din jur. Dacă te cerți sau te superi pe cineva, riști să fii lovit de boală sau de nenorocire.

Nu ai voie să te scalzi sau să bei apă rece în această zi. Se