MENIU

SFÂNTA MARIA MARE: 12 tradiţii şi obiceiuri pentru sănătate, dragoste şi linişte sufletească

SFANTA MARIA, obiceiuri şi tradiţii.

Pe 15 august, calendarul crestin consemneaza una dintre cele mai mari si importante sarbatori si anume Adormirea Maicii Domnului. Este ziua in care biserica praznuieste mutarea cu trupul la cer a Maicii Domnului.

Astazi, 15 august, calendarul crestin consemneaza una dintre cele mai mari si importante sarbatori si anume Adormirea Maicii Domnului (Sfanta Maria Mare). Este ziua in care biserica praznuieste mutarea cu trupul la cer a Maicii Domnului.

Legat de aceasta mare sarbatoare, in popor exista o multitudine de obiceiuri si traditii, scrie garbo.ro.

Se merge la biserica in aceasta zi si se impart struguri, prune si faguri de miere pentru sufletul celor care au parasit aceasta lume. In unele zone, dupa slujba de sfanta Maria, femeile se indreapta catre cimitire pentru a tamaia mormintele celor dragi. In biserica, se pomenesc toti stramosii si cei “adormiti” care au purtat numele Sfintei Fecioare Maria.

Fetele nemaritate obisnuiesc sa culeaga flori din gradina pe care apoi le duc la biserica pentru a fi sfintite. La sfarsitul slujbei, le iau acasa si le asaza in dreptul icoanei Maicii Domnului. Se crede ca vor avea parte de sanatate si de o soarta buna.

Mai mult, se crede ca aceste flori care impodobesc icoana Maicii Domnului capata prin voia divina puteri tamaduitoare, ele putand alina durerile si ocroti casa respectiva.

Traditia mai spune ca Maica Domnului se va afla in iad inainte de Judecata de apoi pentru a arunca navodul de trei ori. Sufletele care vor reusi sa se agate de navod se vor salva si se vor mantui de pacate.

Conform unei alte superstitii din batrani, nu este bine a aprinde focul in soba in aceasta zi, nici in interiorul, nici in afara casei. Se crede ca in acea casa in care nu se va respecta traditia, nici Dumnezeu nu isi va pleca privirea.

In unele sate, se “tocmesc” pandari in vii pentru a le feri roadele de pasari. Tot in aceasta zi se spune ca se “leaga” ciocul pasarilor astfel incat sa nu mai poata sa strice boabele de struguri.

Citeşte mai mult pe garbo.ro.