Preoţii spun că moaştele sunt îmbrăcate după ritualuri bisericeşti, la care iau parte doar preoţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Veşmintele Sfintei Cuvioase Parascheva se fac după un ritual special, în atelierele Arhiepiscopiei, iar croitorii ţin post şi fac rugăciune înainte de a începe să le lucreze.
"Este pe o catifea albă şi florile sunt la fel în aceeaşi nuanţă cum este împodobit baldachinul Sfintei Parascheva.", spune Valerian Radu de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei .
Veşmintele ocrotitoarei Moldovei sunt schimbate de cinci ori pe an şi sunt dăruite de Înalt Prea Sfinţia Sa Mitropolitul Moldovei Teofan unor biserici care au hramul Sfintei Parascheva. Ritualul după care sunt schimbate veşmintele este unul sacru, la care participa doar câţiva preoţi ai Mitropoliei.
Ceea ce nu ştiu foarte mulţi credincioşi este faptul că Sfânta Parascheva poartă şi un blestem, ce datează din 1641. Pe sub aceste veşminte cu care este schimbată în fiecare an, Sfânta mai poartă o ţinută care nu se dă jos niciodată. Aceasta are un sigiliu ce are înscris pe el blestemul domnitorului Vasile Lupu şi al Mitropolitului Varlaam, care sună astfel: "blestemat să fie cel care va împraştia vreodată Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva".
Moaştele Sfintei Parascheva se află la Iaşi de 371 de ani şi au fost aduse de domnitorul Vasile Lupu. Iniţial, racla a fost aşezată în Biserica Trei Ierarhi, dar în 1888, după slujba de vecernie, a rămas aprinsă o lumânare care a declanşat un incendiu. Atunci, doar moaştele au rămas neatinse.
Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.
SFÂNTA PARASCHEVA. Zeci de mii de pelerini, la racla cu sfintele moaşte. O femeie a murit
SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA. PELERINAJ impresionant la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva
SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA. Pelerinaj la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei din Iaşi. Creştinii au venit deja să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Racla a fost depusă deja afară, pe baldachinul special amenajat, pentru ca toţi pelerinii ajunşi la Iaşi să se poata închina. În acest an, Biserica a impus reguli noi, iar toata zona centrală este împânzită de camere de supraveghere.
SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA. Pregătirile pentru sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva s-au încheiat, de astăzi începând pregătirile pentru ceremoniile religioase legate de acest moment.
Prin urmare, în această dimineaţă va avea loc prima procesiune cu moaştele Sfintei, care vor fi scoase din Catedrala Mitropolitană şi purtate de către un sobor de preoţi, condus de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Înainte de procesiune se vor citi acatistul Sfintei Parascheva, iar din alai vor face parte mai mulţi preoţi şi diaconi, cât şi credincioşi.
Procesiunea va ocoli anul acesta Catedrala Mitropolitană pe bulevardul Ştefan cel Mare, fiindcă lucrările din curtea Mitropoliei nu permit trecerea unui alai de oameni pe acolo.
Sfânta va fi apoi aşezată pe baldachinul amenajat în acelaşi loc ca anul trecut, în faţa Căminului preoţesc „Sf. M. Mc. Gheorghe“ pentru închinare.
SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA. Al doilea moment important al zilei de astăzi va fi Pelerinajul „Calea Sfinţilor“, organizat de la ora 19.00, o procesiune cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, care va urma traseul străzii I.C. Brătianu până la intersecţia cu strada Cuza Vodă, în capătul clădirii Operei, apoi va merge pe strada Cuza Vodă până la intersecţia cu strada Armeană, coborând spre Biserica Sfântul Sava. Traseul se va reîntoarce pe bulevardul Ştefan cel Mare în dreptul Bisericii Trei Ierarhi şi apoi din nou în curtea Catedralei Mitropolitane unde moaştele vor fi reaşezate pe baldachin.
SFÂNTA PARASCHEVA 2014. CFR suplimentează trenurile spre Iaşi pentru pelerinajul de Sfânta Parascheva
SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA. Se anunţă un pelerinaj la care vor participa 100 de preoţi, conduşi de Înaltpreasfinţitul Teofan, anul acesta anunţându-şi prezenţa şi fanfara militară, participând inclusiv militari care vor duce torţe.
„La această procesiune vor participa şi fanfara militară pentru că vor fi aduse şi moaştele Sfântului Brâncoveanu, care a fost şi domnitor, de aceea au insistat să fie la rândul lor prezenţi“, a declarat, pentru ziaruldeiasi.ro, arhim. Dosoftei Şcheul.
SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA. Înainte de a fi scoasă afară pentru închinare, Sfânta a fost spălată şi i-au fost schimbate veşmintele de către reprezentanţii Catedralei, pregătind-o astfel pentru ca pelerinii să se poată închina până marţi, 14 octombrie, ziua prăznuirii.