Sf. Parascheva 2017. O mare sărbătoare pentru români: E cruce roşie în calendarul ortodox
Sfânta Cuvioasă Parascheva. CALENDAR ORTODOX 14 octombrie. Sfânta Parascheva este celebrată anual de creștinii ortodocși în data de 14 octombrie 2017. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.
Sfânta Parascheva 2017. CALENDAR ORTODOX 14 octombrie. Cunoscută popular și ca Sfânta Paraschiva, Cuvioasa Parascheva s-a născut în apropiere de Constantinopol, din părinți bogați și credincioși. La vârsta de zece ani, a auzit în biserică vorbele ”Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34) si se decide să urmeze calea celor sfinte.
duce la Constantinopol, unde este invățată de călugări să se bucure de viața duhovnicească. Va merge la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde se va nevoi cinci ani. Pleacă apoi către Țara Sfântă, iar după ce vede Ierusalimul, se așează la o mănăstire de călugărițe din pustiul Iordanului.
La 25 de ani, un înger îi spune în vis să se întoarcă la locurile părintețti. Revine în Epivat, fără a spune cuiva cine este și de unde vine. După doi ani, trece la cele veșnice.
Sfânta Parascheva. CALENDAR ORTODOX 14 octombrie. Ziua Sfintei Parascheva este marcată de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții:
În gospodăriile de la țară, se aprind focuri, oamenii dorind astfel să îndepărteze spiritele rele. Ciobanii consideră că iarna care urmează va fi una grea dacă oile dorm îngrămădite și blândă dacă acestea stau răsfirate.
Sfânta Paraschev. CALENDAR ORTODOX 14 octombrie. Se mai spune și că dacă de Sfânta Parascheva nu este o zi ploioasă, iarna va veni mai repede.
În această zi se fac praznice pentru morți și se împart ofrande. Mai există tradiția ca gospodarii să îți cumpere cojoace și să facă pregătirile pentru iarnă.
Se mai spune că așa cum este vremea de Sf. Parascheva, așa va fi până la Sfântul Dumitru. Totodată, o altă superstiție mai spune că așa cum va fi vremea în ziua Cuvioasei, așa va fi și în celelalte sărbători din acest an.
Sfânta Parascheva. CALENDAR ORTODOX 14 octombrie. Ce să nu faci de Sfânta Cuvioasă Parascheva
1. Nu ai voie sa lucrezi in aceasta zi sfanta. Cei care muncesc in aceasta zi au parte de necazuri la serviciu, dar si in familie. Sfanta Parascheva ocroteste familia, iar de ziua ei trebuie sa fim mai smeriti, mai potoliti in actiuni, sa meditam si sa ne rugam pentru mantuirea noastra in fata Domnului.
2. Nu ai voie sa te zgarcesti de la bani si alimente. Daca cineva iti cere ajutorul, nu te feri sa ii intinzi mana ta. Oamenii zgarciti vor avea parte numai de pagube si risca sa saraceasca.
3. De Sfanta Parascheva, Sfanta Vineri de Toamna, e bine sa imparti covrigi, lipii, must nou si vin rosu celor amarati. Cei care dau pomana vor avea sarbatori imbelsugate in tot restul anului.
4. Nu e bine sa faci foc in casa in aceasta zi, oricat ar fi de frig. Se spune ca adevarata credinta tine caldura in sufletele oamenilor. Cei care fac foc in soba pot avea boli la ochi si dureri de cap cumplite.
5. Daca esti necasatorita, nu ai voie sa crosetezi sau sa cosi. Se spune ca femeile care fac astfel de treburi nu se vor marita in veci.
6. Nu ai voie sa mananci nimic pana la ora 12, cand se termina in cele mai multe biserici ortodoxe slujba dedicata Sfintei Parascheva. Cei care mananca dimineata, mai ales produse care nu sunt de post, vor avea probleme cu stomacul.
Sf Parascheva 2017. Ce semnificaţie are această sărbătoare pentru români
SFÂNTA PARASCHEVA. Sărbătoarea din 14 octombrie are o însemnătate cu totul aparte pentru români, sute de mii de credincioşi venind să se închine la racla celei pe care o ştiu „mult folositoare“. Cei care ajung la „Cuvioasa“ - aşa cum o numesc prietenii ei - o roagă pentru soluţionarea problemelor de zi cu zi, îi cer alinare pentru necazurile care s-au năpustit asupra lor, sănătate, spor în casă şi bucurii. Iar Sfânta îl ascultă pe fiecare în parte şi nu întârzie să le vină în ajutor celor ce îşi pun speranţa în puterea ei şi o roagă cu credinţă. Minunile Cuvioasei sunt nenumărate. Multe sunt cunoscute din povestirile celor care le-au primit, dar multe au rămas în taina celor care le-au trăit.
SFÂNTA PARASCHEVA 2017. Sfânta Parascheva de la Iași se bucură la noi în țară de un cult deosebit și este extrem de apreciată de credincioși pentru minunile sale. Moaștele Cuvioasei se află la Iași, iar sărbătoarea din 14 octombrie are o însemnătate aparte pentru români. În zilele de sărbătoare, în zilele de post și în fiecare vineri, considerată ziua Cuvioasei Parascheva, credincioșii se adună la racla Sfintei, aducând flori, daruri și îmbrăcăminte. Se spune că atâtea minuni a săvârşit Sfânta Parascheva, mai multe chiar decât numărul stelelor şi nisipul mării. Sfânta vindecă şchiopi, surzi, ciungi, ologi şi tot felul de boli, chiar şi cele mortale; depărtează toată neputinţa nevindecată, numai cu atingerea raclei.
Rugăciune către Sfânta Parascheva, pentru sănătate
Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.
Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slavim preasfânt numele Tău în veci. Amin.
Sf. Parascheva 2017 - Iaşi: Procesiunea moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva. Program
În săptămâna 10 – 15 octombrie 2017, Mitropolia Moldovei și Bucovinei va organiza o serie de evenimente dedicate sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva. Programul va începe marți, 10 octombrie, de la ora 06.30, cu procesiunea moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva și depunerea lor pe platoul din faţa Căminului preoțesc ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” pentru închinare. Evenimentul se va desfășura în prezența PS Părinte Calinic Botoşăneanul. De la ora 7.00 va începe sfinţirea apei (aghiazma mică) și Sfântul Maslu. Va sluji PS Calinic Botoșăneanul. Răspunsurile la strană vor fi date de către corul Chivotul. Între orele 16.00 – 17.00, în Catedrala Mitropolitană, se va săvârși paraclisul ,,Sfintei Cuvioase Parascheva”, iar de la ora 21.00, tot în Catedrala Mitropolitană, va începe slujba de priveghere a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe (vecernia, litia și utrenia).
Miercuri, 11 octombrie, de la ora 7.00, la Catedrală, se vro săvârși miezonoptica, acatistul ,,Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, Ceasurile şi Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană vor fi date de către Corul ,,Iosif Naniescu” de la Facultatea de la Teologie Ortodoxă ,,Dumitru Stăniloae”. Între orele 17.00 – 18.00, în Catedrala Mitropolitană, se va săvârși paraclisul ,,Sfintei Cuvioase Parascheva”, iar de la ora 21.00, tot în Catedrala Mitropolitană, va începe slujba de priveghere a ,,Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului” – vecernia, litia și utrenia. Răspunsurile la strană vor fi date de către corul Basileus.
Joi, 12 octombrie, între orele 7.00 – 12.00, la Catedrală se vor săvârși miezonoptica, acatistul ,,Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, Ceasurile şi Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană vor fi date de către Corul Chivotul. Între orele 17.00 – 18.00, în Catedrala Mitropolitană, se va săvârși paraclisul ,,Sfintei Cuvioase Parascheva”, iar de la ora 19.00 va avea loc pelerinajul ,,Calea Sfinţilor”. Procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva și moaștele Sfântului Mare Mucenic Tecla se va desfăşura pe acelaşi traseu ca şi anul trecut. De la ora 21.00, tot în Catedrala Mitropolitană, va începe slujba de priveghere a ,,Sfântului Apostol Andrei” – vecernia, litia și utrenia. Răspunsurile la strană vor fi date de către corul Basileus.
Vineri, 13 octombrie, de la ora 7.00, va avea loc miezonoptica, acatistul Sfântului Apostol Andrei, Ceasurile şi Sfânta Liturghie. Va cânta Corul ,,Apostolii” de la Protopopiatele Iași 1, Iași 2 și Iași 3. Între orele 17.00 – 18.00, în Catedrala Mitropolitană, se va săvârși paraclisul ,,Sfintei Cuvioase Parascheva”, iar de la ora 19.00, tot în Catedrala Mitropolitană, va avea loc un concert al Corului Accapela. Între orele 21.00 – 03.00 va avea loc slujba de priveghere a ,,Sfintei Cuvioase Parascheva” combinată cu a ,,Sfîntului Mare Mucenic Tecla” – vecernia, litia și utrenia și Sfânta Liturghie, care va fi săvârșită de PS Calinic Botoșăneanul. Va cânta Corul Basileus al Seminarului ,,Sfântul Vasile cel Mare” din Iași.
Ziua de sâmbătă, 14 octombrie, va începe cu miezonoptica, acatistul ,,Sfintei Cuvioase Parascheva”, Ceasurile și Slavoslovia Mare. Va cânta corul Chivotul. De la ora 9.00 va începe Sfânta Liturghie arhierească, pe podiumul din Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, răspunsurile vor fi date de către corul Chivotul. Între orele 17.00 – 18.00, în Catedrala Mitropolitană, se va săvârși paraclisul ,,Sfintei Cuvioase Parascheva”, iar de la ora 18.00, la Primărie va avea loc Seara Valorilor. De la ora 21.00 se va săvârși slujba de priveghere a Învierii (vecernia, litia şi utrenia). Va cânta corul Basileus.
Duminică, 15 octombrie, de la ora 9.00, la Catedrala Mitropolitană se vor săvârși miezonoptica, acatistul Mântuitorului, Ceasurile şi Sfânta Liturghie. Va cânta corul Sanctus. Între orele 17.00 – 18.00, în Catedrala Mitropolitană, se va săvârși paraclisul ,,Sfintei Cuvioase Parascheva”, iar între 21.00 – 01.00 slujba de priveghere a ,,Sfântului Mare Mucenic Tecla ” (vecernia, litia şi utrenia). Va cânta corul Chivotul, conform curierul-iasi.ro.