MENIU

Sergiu Nicolaescu, declarații INCREDIBILE despre Regele Mihai într-un interviu vechi

Într-un interviu realizat în anul 2002, Regizorul Sergiu Nicolaescu, trecut în lumea celor drepți în 2013, a dezvăluit că Elena Ceaușescu i-a cerut să facă un film, de propagandă, despre data de 23 august, dată la care Regele Mihai a întors armele împotriva nemților în cel de-al Doilea Război Mondial, însă fără personajele principale: Regele Mihai, Mareșalul Antonescu și Mihai Antonescu. Totodată, în momemntul în care a trimis scenariul filmului ”Oglinda”către Regele Mihai, pentru o opinie, fostul monarh a spus că se simte denigrat de film.

”În 1986 mi se cere să fac un film despre 23 august, cu un scenariu bine scris de Ion Grigorescu. M-am pregătit, era totul pregătit și am fost chemat să mă duc la Casa Scânteii să vorbesc cu la ministrul adjunct care se ocupa de cinematografie (...). Mi s-a spus că are indicații de sus de la ”Tovarășa” că în filmul respectiv nu trebuia să apară Regele Mihai, Antonescu, anturajul Antonescu - respecitv Mihai Antonescu și ceilalți miniștri -, să nu apară Bodnăraș și Pătrășcanu și, în final, ca filmările să nu mai aibă loc în București. Am întrebat cum să fac un film despre 23 august și să plec din București. Păi Bucureștiul a fost locul în care s-au petrecut aceste lucruri. Cred că și-ar fi dorit să spun că nu fac filmul. Dar m-am gândit că pregătirile pe care le făcusem erau de așa manieră încât să fie de valoare. Am spus că toate aceste lucruri le voi filma în București, fără personaltățile respective (...)”, a spus Nicolaescu.

Nicolaescu a mai povestit că filmul propagandist a fost făcut în toamna acelui an, însă nu s-a dus la premieră în sens de protest, că nu l-a făcut așa cum și-a dorit.

”Nu era făcut cu respectul adevărului, cu respectul istoriei”, și-a motivat decizia regizorul.

El a spus că a făcut filmul respectiv cu speranța că un alt regizor îl va reface, în următorii ani, respectând adevărul istoric.

”În 1993 am avut onoarea să fiu chiar eu acel regizor care a putut realizeze acel film. Corneliu Coposu mi-a fost consilier, fiind secretarul lui Iuliu Maniu”, a subliniat regizorul.

Totodată, în același interviu, Sergiu Nicolaescu a mai spus că filmul realizat de el în 1993 - numit ”Oglinda” - a fost criticat dur de Regele Mihai.

”A zis că-l denigrează, deși noi i-am trimis un scenariu și nu a existat niciun răspuns din partea regelui”, a mai adăugat Sergiu Nicolaescu.

Interviul poate fi urmărit mai jos.