MENIU

Serghei Șoigu, în dizgrația lui Putin. Cine controlează trupele rusești din Ucraina - informații BOMBĂ din interior

Serghei Șoigu și Vladimir Putin

Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a căzut în dizgrația președintelui rus Vladimir Putin, potrivit platformei indepdente ruse de investigație iStories. Liderul de la Kremlin se pare că a încuput să se consulte direct cu comandanții militari  însărcinați cu operațiunile de luptă din Ucraina.

Înaintea începerii "operațiunii speciale" în Ucraian, respectiv înainte de data de 24 februarie, Serghei Șoigu părea favoritul lui Vladimir Putin, cei doi petrecându-și vacanțele impreună și având discuții îndelungi. Aparent, Kremlinul susținea că vorbesc despre construirea unor noi orașe în Siberia, însă jurnaliștii de investigație suspectează că, de fapt, cei doi plănuiau pregătirea armatei ruse pentru ceea ce credeau ei că ar fi urmat: cucerire rapidă a Ucrainei, relatează HotNews.ro.

Surse din Statului Major General al Forțelor Armate Ruse au declarat pentru iSories că după ce strategia blitzkrieg - care presupunea cucerirea Ucrainei într-un termen foarte scurt - a eşuat, liderul de la Kremlin și-a pierdut încrederea în ministrul  Șoigu.

Mai mult decât atât, se pare că după retragerea trupelor rusești de la Kiev, Putin ar fi încercat să deplaseze personal armata, însă a renunțat, iar acum, trecând peste capul lui Șoigu, se consultă direct cu comandanții militari care sunt implicați în operațiunile de luptă, cu toată că Șoigu este aparent la conducerea armatei ruse.

Jurnaliștii ruși de investigație remarcă faptul că nu doar FSB l-a dezinformat pe Putin privind situația din Ucraina de dinaintea războiului, dar și Șoigu i-ar fi promis liderului de la Kremlin să cucerească Ucraina cu militari prin contract, fără mobilizare generală și în cel mai scurt timp posibil.

Dar rușii nu au reușit să cucerească Kievul și au fost nevoiți să se retragă, pretinzând că a fost vorba de "bunăvoința" conducerii armatei. 

Sursele iStories spun că Putin a devenit conștient de situația reală din Ucraina privind „operațiunea militară speclială” pe care a lansat-o abia în momentul în care problemele nu mai puteau fi băgate sub preș și a trecut la consultări direct cu generalii săi, care au experiență în Siria și în alte zone fierbinți.

Astfel, la începutul lunii iulie, Putin l-a șicanat public pe Șoigu sugerând că nu are cu adevărat nevoie de informările sale, spunând că generalul-colonel Aleksandr Pavlovici Lapin, comandantul grupului central de trupe în timpul invaziei Ucrainei, și generalul de armată Surovikin Serghei Vladimirovici, comandantul grupării sudice de trupe, i-au raportat deja despre evoluția „operațiunii speciale militare”.

În ciuda acestui fapt, în prezent nu se știe cu certitudine ce rol mai are Șoigu în puzzles-ul țesut de Putin, având în vedere că deciziile privind unele numiri cheie în Ministerul rus al Apărării sunt deja luate fără a se ține cont de părerea sa, potrivit unor surse apropiate Statului Major General al Forțelor Armate Ruse.

Un exemplu în acest sens este numirea generalului-colonel Mihail Teplinski în funcția de comandant al trupelor aeropurtate în luna iunie a acestui an, Șoigu având o atitudine ostilă față de el după ce a îndrăznit să nu fie de acord cu ministrul la o întâlnire.