MENIU

Sentință istorica la Sevilla: 50 DE ANI de închisoare pentru o familie de români care a exploatat și umilit zece compatrioți

50 de ani de închisoare pentru o familie de români care a exploatat și umilit zece compatrioți. Foto: Diario de Sevilla

Curtea Supremă a Spaniei a dat un verdict dur în cazul unei familii de români care a exploatat și umilit zece compatrioți la Sevilla. Instanța spaniolă a decis ca românii abuzivi să stea în spatele gratiilor nici mai mult nici mai puțin de jumătate de secol. 

Cuplul și cei doi copii ai lor au găzduit victimele, inclusiv o minoră însărcinată și cu handicap, în două case ocupate ilegal în  Sanlucar la Mayor, în condiții deplorabile.

Românilor exploatați li s-au promis câte 25 de euro pentru fiecare sac de cartofi pe care îl adună, dar, de fapt, aceștia nu au văzut niciodată banii promiși. Mai mult, abuzatorii i-au obligat să caute hrană la gunoi și i-au numit „păduchi” sau „porci” în timp ce lucrau, scrie diariodesevilla.es.

Reacția lui Florin Salam după ce a fost REȚINUT pentru înşelăciune: „Banii sunt daţi înapoi”

Într-o hotărâre pronunțată la 27 februarie de Camera Penală, Curtea Supremă a respins recursul condamnaților și a fost de acord cu TSJA, care a admis parțial recursul acestora împotriva hotărârii inițiale a Secției a III-a a Tribunalului din Sevilla. Prima rezoluție, din 22 iulie 2022, a impus o pedeapsă totală de 56 de ani și 12 zile de închisoare cuplului format din Vasile P. și Sorina P. și copiii lor Alexandru T. și Ionut-D.P. Capetele de acuzare au fost substanțiale: opt infractiuni de trafic de persoane, doua infractiuni de exploatare prin munca. 

În plus față de pedeapsa cu închisoarea, condamnații vor trebui să respecte și alte restricții. Acestea includ interdicția de a comunica și de a se apropia la mai puțin de 300 de metri de victime timp de cincisprezece ani, precum și plata unei despăgubiri totale de 100.000 de euro pentru prejudiciul moral cauzat victimelor.
Faptele pentru care familia a fost condamnată implicau exploatarea și denigrarea compatrioților lor în Sanlúcar la Mayor. Inițial, aceștia au fost atrasi în Spania cu promisiuni de locuri de muncă bine plătite și cazare decentă. În realitate, victimele au fost găzduite în două locuințe improvizate în condiții deplorabile, fiind obligate să muncească fără să primească salarii corespunzătoare.
Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, ridicat de mascați joi dimineața. În ce dosar este cercetat

Acuzațiile procurorilor

Conform anchetei, familia abuzatoare a profitat de situația vulnerabilă a românilor traficați și le-a impus condiții de trai și de muncă inumane. Aceștia i-au maltratat verbal și au exercitat un control strict asupra lor, obligându-i să lucreze ore lungi fără pauze adecvate și fără compensații financiare juste.
 
Ancheta a mai dezvăluit faptul că victimele nu aveau acces la documentele lor personale și că erau împiedicate să comunice cu lumea exterioară, fiind astfel izolate și subjugate de inculpați. Condițiile de muncă și de trai în care erau ținuți erau atât de insuportabile încât unii dintre ei erau nevoiți să caute hrană în tomberoanele de gunoi.
 
În final, intervenția autorităților spaniole a dus la eliberarea victimelor și la tragerea la răspundere a familiei care i-a exploatat și umilit. Deși decizia Curții Supreme de confirmare a pedepsei este un pas important către justiție, acest caz subliniază necesitatea continuării eforturilor pentru combaterea traficului de persoane și a exploatării umane în întreaga lume.
 
Imperiul lui Dan Șucu se clatină, după descinderile DIICOT. Daniel Niculae, mâna sa dreaptă, îl trage după el. Se cere inclusiv depunctarea Clubului Rapid - acuzații de grup infracțional organizat. Arme de foc, descoperite la percheziții