Semnificaţia numelui de familie: originea celor mai comune nume româneşti
Numele de familie arata apartenenta la un anumit neam si reprezinta, in fond, o mica particica de istorie a familiei din care te tragi. Fiind transmise pe cale paternala, numele ne pot ajuta la explorarea arborelui nostru genealogic si ne pot dezvalui un segment din existenta stramosilor nostri. Descoperirea semnificatiei numelui de familie se poate transforma intr-o adevarata aventura!
Iti prezentam in cele ce urmeaza semnificatia celor mai comune nume de familie din Romania!
Fiecare popor a avut un mod propriu in care si-a pus amprenta asupra numelor de familie. In cazul romanilor, este vorba de sufixele specifice, care acum intra in alcatuirea celor mai comune nume romanesti: -escu, -ascu, -eanu, -an, -aru, -atu, -ir sau -oiu, ta. „-Escu” are la baza acelasi principiu de formare ca „Jackson”, reprezentand „fiul lui...(prenumele tatalui)”.
Inca exista foarte multe nume de familie care sunt legate de meseriile stamosilor nostri: Rotariu, Pescariu, Ciubotariu, Moraru, Olariu, Traistariu, Cojocaru, Gradinaru, Fieraru, Popa.
Sufixul „-eanu”/„-anu” este iarasi foarte folosit in numele de familie romanesti, fiind indicator al unui loc sau al unei regiuni: Moldoveanu, Munteanu, Prahoveanu, Oroveanu, Racoveanu, Sadoveanu, Timoceanu, Vranceanu etc.
Citeşte continuarea pe divahair.ro.