Semne subtile care indică deficiența de vitamina A și cum să o corectezi
Vitamina A este esențială pentru organismul uman. Ea ajută la combaterea infecțiilor și păstrarea sănătății ochilor și pielii. Deoarece corpul uman nu o poate produce singur, trebuie să o încorporezi în dieta ta în alte moduri. Află ce se poate întâmpla dacă ai lipsă de vitamina A și ce trebuie să mănânci ca să-ți refaci stocurile din organism!
Ce este vitamina A?
Vitamina A este o vitamină solubilă în grăsimi, care este prezentă în mod natural în multe alimente. Există 2 mari surse de vitamina A, și anume:
1. Vitamina A preformată (retinol, esteri retinilici)
2. Carotenoizii de provitamina A (alfa-carotenul și beta-carotenul), care sunt transformați în retinol
Vitamina A preformată provine din produse de origine animală, alimente fortificate și suplimente de vitamine. Carotenoizii se găsesc în mod natural în alimentele vegetale. Există și alte tipuri de carotenoide care se găsesc în alimente, nu sunt transformate în vitamina A, dar au proprietăți de promovare a sănătății. Acestea includ licopenul, luteina și zeaxantina.
Rolul vitaminei A în organism
Vitamina A este esențială pentru o vedere normală și un sistem imunitar bun, însă mai are și alte funcții importante în reproducere, în creșterea și dezvoltarea sănătoasă. De asemenea, ea este importantă pentru inimă, plămâni și alte organe.
Vitamina A stimulează producția și activitatea celulelor albe din sânge, participă la remodelarea oaselor, ajută la menținerea celulelor endoteliale sănătoase (cele care căptușesc suprafețele interioare ale corpului) și reglează creșterea și diviziunea celulară, care este necesară pentru reproducere.
Conform studiilor, vitamina A poate proteja organismul împotriva declinului cognitiv sau tulburărilor de vedere cauzate de vârstă. Cercetătorii au observat că nivelurile mai mari de alfa-caroten în sânge (o formă de vitamina A care include luteină și zeaxantină) au fost asociate cu îmbunătățirea memoriei, capacităților de învățare și atenție la persoanele cu risc de declin cognitiv.
În ceea ce privește tulburările oculare legate de vârstă, studiile au arătat că dozele zilnice (în cantități mari) de vitamine precum vitaminele C, E, luteină și zeaxantină încetinesc progresia degenerescenței maculare, o boală de ochi care poate cauza pierderea vederii la persoanele în vârstă.
Semne că ai lipsă de vitamina A
O deficiență de vitamina A este mai des întâlnită în zonele foarte sărace ale lumii, unde populația nu se hrănește suficient. În general, adulții și copiii care consumă o dietă foarte limitată din cauza sărăciei sau a auto-restricției sunt predispuși la o deficiență de vitamina A.
Lipsa de vitamina A poate apărea și la persoanele cu boli ale sistemului gastrointestinal deoarece aceste afecțiuni interferează cu absorbția vitaminei A. Este vorba de:
- Boala celiacă
- Ciroza hepatică
- Insuficiență pancreatică
- Tulburarea căilor biliare
- Giardioza
- Bypass duodenal
Simptomele unei deficiențe de vitamina A pot diferi ca severitate de la o persoană la alta, însă pot fi:
Orbire nocturnă
Xeroftalmie (uscarea ochilor și formarea de cruste, ceea ce poate afecta corneea și retina)
Infecţii frecvente (cauzate slăbirii sistemului imunitar)
Pete Bitot (vedere tulbure cauzată de o acumulare de cheratină în ochi)
Piele iritată (uscăciune, mâncărime și descuamare)
Keratomalacia (uscarea și tulburarea corneei - stratul clar din fața irisului și a pupilei)
Keratinizare (proces prin care celulele se umplu cu proteină de keratină, mor și formează structuri dure și rezistente în tractul urinar, gastrointestinal și respirator)
Creștere lentă a oaselor sau încetinirea creșterii
Infertilitate
Semne că ai prea multă vitamina A
Dacă lipsa de vitamina A poate provoca o serie de probleme de sănătate, excesul de vitamina A poate fi toxic. Corpul stochează resturile de care nu are nevoie imediat, iar când stocul este prea mare poate duce la:
- Vedere neclară
- Dureri de oase
- Ameţeală
- Piele uscată
- Căderea părului
- Dureri de cap
- Greață sau vărsături
- Erupție cutanată sau colorare (pielea capătă o nuanță galben-portocalie de la prea mult beta-caroten)
Surse naturale de vitamina A
Vitamina A se găsește în alimente de origine animală, cât și în legume și fructe. Principalele surse de vitamina A includ:
Ficat. O porție de ficat conține mai mult decât aportul minim recomandat de vitamina A pentru o săptămână.
Peşte. Peștele gras, crustaceele și uleiul de ficat de cod, toate conțin o cantitate suficient de mare de vitamina A.
Legume. Legumele portocalii au cel mai mare nivel de vitamina A. Acestea includ cartofii dulci, morcovii și dovleceii. Alte legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, verdeața și salata verde sunt, de asemenea, opțiuni excelente. Nutriționiștii recomandă gătirea acestor legume astfel încât să fie mai ușor pentru organism să le digere și să absoarbă mai bine valoarea nutritivă.
Lactate. Laptele este în general o sursă bună de vitamina A, dar și brânzeturile moi. Laptele degresat conține mai puțină vitamina A decât laptele integral, iar brânza cheddar conține mai mult decât alte brânzeturi.
Fructe. Fructele cu cel mai ridicat nivel de vitamina A sunt: mango copt, papaya, pepene galben și caise.
Vitamina A se absoarbe cel mai ușor în particulele de grăsime din intestin sau intestin, așa că este util să încorporezi grăsimi sănătoase în mese.
Tratament pentru lipsa de vitamina A
Cel mai bun mod de a-ți asigura necesarul optim de vitamina A este din alimentație. Dacă ai o dietă restrictivă sau o afecțiune care poate cauza deficiența de vitamina A, poți apela la suplimente. Majoritatea suplimentelor multivitamine-minerale conțin și vitamina A.
Este important, însă, să discuți cu un medic înainte de a lua orice fel de suplimente. De asemenea, trebuie să ții cont de faptul că suplimentele de vitamina A pot interacționa sau interfera cu anumite medicamente, precum: medicamente pentru pierderea în greutate, medicamente pentru tratarea psoriazisului și pentru tratarea efectelor asupra pielii ale limfomului cu celule T.
De asemenea, prea multă vitamina A preformată în timpul sarcinii poate provoca malformații congenitale la copil, inclusiv ochi, craniu, plămâni și inimă.
Totodată, studiile au arătat că fumătorii, foștii fumători și persoanele expuse la azbest care iau suplimente de beta-caroten în doze mari au un risc mai mare de cancer pulmonar și de deces.
În concluzie, vitamina A este esențială pentru sănătatea optimă a organismului. În timp ce lipsa de vitamina A poate duce la tulburări de vedere, piele iritată și infecții frecvente, nici prea multă vitamină A nu este bună. Excesul de această vitamină poate provoca mari probleme, inclusiv dureri de cap, de oase sau piele. În general, trebuie să știi că, dacă mănânci sănătos și ai o dietă echilibrată, cel mai probabil vei avea suficientă vitamina A.
Cei mai nesănătoși pantofi pentru picioarele tale. Popularii balerini sunt pe lista neagră