MENIU

Semnal de alarmă tras de două instituții internaționale importante: Unu din șase copii trăiește în sărăcie extremă (studiu)

Semnal de alarmă tras de două instituții internaționale importante: Unu din șase copii trăiește în sărăcie extremă (studiu)

Semnal de alarmă tras de reprezentanții Băncii Mondiale și de cei ai UNICEF! Conform estimărilor unui studiu realizat de cele două instituții, unu din șase copii - 356 de milioane de copii din întreaga lume - trăia în condiții de sărăcie extremă înainte de pandemia de coronavirus, iar situația se va înrăutăți în mod semnificativ ca urmare a crizei COVID-19. "Guvernele au nevoie urgent de un plan de recuperare pentru copii, pentru a preveni situația în care mulți alți copii și familiile lor ar putea ajunge la un nivel de sărăcie nemaiîntâlnit de mulți, mulți ani”, susțin reprezentanții celor două instituții. 

O actualizare arată că în Africa sub-sahariană, o zonă cu plase de siguranță socială limitate, două treimi dintre copii trăiesc în gospodării care se străduiesc să supraviețuiască cu o medie de 1,90 de dolari pe zi sau mai puțin de persoană - unitatea de măsură internațională pentru sărăcia extremă. În Asia de Sud se află aproape o cincime dintre acești copii.

Studiul arată că numărul copiilor care trăiesc în sărăcie extremă a scăzut moderat cu 29 de milioane între anii  2013 și 2017.

Cu toate acestea, UNICEF și Grupul Băncii Mondiale avertizează că orice progres dobândit în ultimii ani a căpătat un ritm îngrijorător de lent, cu o distribuție inegală și e supus riscurilor din cauza impactului economic al pandemiei de COVID-19.

Deși copiii reprezintă o treime din populația lumii, aproape jumătate din persoanele care trăiesc în sărăcie extremă sunt, de fapt, aceștia.

Studiul mai arată și că, pentru copii, probabilitatea de a fi extrem de săraci este de două ori mai mare decât pentru adulți (17,5% dintre copii față de 7,9% dintre adulți). De parcă asta nu ar fi tot, cei mai afectați par să fie copiii de cele mai mici vârste, și asta pentru că s-a descoperit că aproape 20% dintre toți copiii cu vârste sub 5 ani din statele în curs de dezvoltare trăiesc în gospodării extrem de sărace.

„Unu din șase copii care trăiește în sărăcie extremă înseamnă unu din șase copii care se luptă să supraviețuiască”, a afirmat Sanjay Wijesekera, Director de Programe UNICEF. „Cifrele ca atare șochează pe oricine. Iar scala și amploarea a ceea ce știm despre dificultățile financiare provocate de pandemie nu fac altceva decât să înrăutățească situația. Guvernele au nevoie urgent de un plan de recuperare pentru copii, pentru a preveni situația în care mulți alți copii și familiile lor ar putea ajunge la un nivel de sărăcie nemaiîntâlnit de mulți, mulți ani”, a adăugat reprezentantul UNICEF.

“Sărăcia extremă privează sute de milioane de copii de oportunitatea de a-și atinge potențialul, în materie de dezvoltare fizică și cognitivă, și le amenință abilitatea de a ocupa locuri de muncă bune în viața adultă. În urma perturbărilor economice majore provocate de pandemie, este mai important ca oricând ca guvernele să susțină gospodăriile sărace în care trăiesc copii, în aceste momente, și să contribuie la reconstrucția capitalului lor uman pe durata redresării”, a adăugat Carolina Sánchez-Páramo, Directorul Global pentru Sărăcie și Echitate al Băncii Mondiale. 

 

Mai multe articole despre:
saracie copii unicef