MENIU

Semnal de alarmă privind cazuri de inflamații cardiace la tinerii vaccinați anti-Covid. CDC cere analize suplimentare

Cazuri de miocardită la tinerii care s-au vaccinat anti-Covid

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite a recomandat efectuarea unor analize suplimentare după ce unii dintre adolescenţii şi tinerii care s-au vaccinat anti-Covid au dezvoltat inflamaţii cardiace.

Comitetul Consultativ pentru Practici de Imunizare din cadrul CDC a anunţat că este vorba despre câteva cazuri, majoritatea asolescenți și tineri adulți de sex masculin care au dezvoltat miocardită, o inflamaţie a muşchiului cardiac.

Potrivit CDC, cazurile de inflamaţii cardiace au fost raportate de obicei în primele patru zile după administrarea unor vaccinuri bazate pe tehnologia ARN mesager. Instituția nu a precizat numărul persoanelor afectate și nici ce vaccinuri au fost folosite.

În SUA, autoritățile au acordat autorizaţii de utilizare în regim de urgenţă pentru două vaccinuri de tip ARN mesager - cele dezvoltate de Moderna şi de Pfizer/BioNTech.

Grupul de experți a subliniat că această afecțiune dispare de multe ori fără să provoace alte complicaţii şi poate fi cauzată de o varietate de virusuri.

Sistemele de monitorizare medicală folosite de CDC nu au descoperit mai multe astfel de cazuri decât estimările pentru populaţia generală, însă membrii comitetului pentru vaccinare au considerat că furnizorii de servicii medicale ar trebui să fie avertizaţi în legătură cu relatările despre ”evenimente potenţial adverse”.

Amesh Adalja, profesor la Johns Hopkins Center for Health Security, a reamintit că este cunoscut faptul că vaccinurile pot cauza miocardită şi a recomandat monitorizarea cazurilor raportate pentru a se vedea dacă există o relaţie de cauzalitate între ele şi serurile administrate. Totodată, este important să fie analizat raportul risc-beneficii, a mai spus el. ”Se va constata că vaccinurile aduc un beneficiu care depăşeşte fără dubiu acest risc foarte scăzut, dacă riscul va fi stabilit”, a adăugat profesorul.

În aprilie, și Ministerul Sănătăţii din Israel a anunţat că examinează un număr mic de cazuri de inflamaţii cardiace la persoane inoculate cu vaccinul Pfizer, însă nu a ajuns deocamdată la nicio concluzie. Cele mai multe dintre cazurile depistate au fost raportate la persoane sub 30 de ani. La acea vreme, grupul Pfizer a precizat că nu a observat o rată mai mare a acestei afecţiuni în raport cu cea estimată în rândul populaţiei generale şi că o legătură de cauzalitate cu vaccinul său nu a putut fi stabilită, potrivit Agerpres. 

La sfârşitul lunii aprilie, după ştirea despre investigaţia din Israel, CDC a anunţat că nu a găsit o legătură între vaccinurile anti-COVID-19 şi miocardită.

La începutul acestei luni, autorităţile cu rol de reglementare din Statele Unite au extins autorizaţia acordată vaccinului Pfizer/BioNTech şi pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani.

Citește și: ”Vaccinul Moderna pentru copii și adolescenți, eficiență maximă - datele studiilor clinice. Ce reacții adverse au fost raportate”