Semnal de alarmă: Experții în demografie susțin că omenirea a ajuns la o fază de platou și că urmează o depopulare masivă
Omenirea se confruntă cu o provocare demografică majoră, conform experților în domeniu. Aceștia susțin că, după o perioadă de creștere continuă, populația mondială a ajuns la o fază de platou și urmează să se confrunte cu o depopulare masivă. Această perspectivă alarmantă atrage atenția asupra unor schimbări profunde care vor influența societatea și economia globale atât în viitorul apropiat, cât și în cel îndepărtat.
De la creșterea populației până la reducerea sa bruscă, specialistii în demografie analizează factorii și tendințele care stau la baza acestei evoluții și identifică potențialele consecințe și provocări cu care se va confrunta omenirea în perioada următoare.
Experții în demografie afirmă că modelul de crestere exponentiala a populatiei, citat și de Thomas Malthus, care a prezis ca populatia crește în proportie geometrică în vreme ce sursele de hrană cresc în proportie aritmetică, nu este unul valabil.
În anul 1 e.n., populația era aproximată la 250 de milioane, abia în jur de 1300 s-a dublat la 500 de milioane și în jur de 1600 a ajuns la 1 miliard. La 1800 erau 2 miliarde, la 1900 în jur de 3 miliarde, după care creșterea a devenit abruptă, urmând o curbă exponentială, ajungând în 2020 în jur de 8 miliarde. De aici încolo, modelul susține că nu va fi atins pragul de 9 miliarde, populația având un vârf de 8,5-8,6 miliarde în jurul anului 2050, după care va intra într-un declin brusc, scăzând la 6 miliarde până în 2100. Conform modelului, populația va ajunge la 4 miliarde până în 2150, și va scădea până la 2 miliarde până în 2200. După acest punct minim, numărul oamenilor de pe planetă va începe iar să crească, dar foarte lent.
În explicarea modelului lor, cercetătorii au prezentat cauze multiple, luând în calcul modelele de creșterea a populației care arată că, cu cât o populație este mai numeroasă și mai înstărită, cu atât ea se înmulțește mai greu.
Este și ceea ce s-a întâmplat cu proiectul Univers 25, care a fost efectuat pe șobolani în anii '70, dar și cu modele și algoritmi analizați cu ajutorul Inteligenței Artificiale, care au luat în calcul poluarea și criza climatică, războaie, epidemii și pandemii, boli cronice, dar și planning familial, dorința noilor generații de a nu mai avea copii, mai ales într-o lume nesigură, diverse legi globale care se pregătesc pentru a limita înmulțirea populației, aglomerările urbane ale viitorului, precum și tehnologia virtuală care se va dezvolta exponential.
Toate acestea vor genera crize sociale care vor conduce la declinul populației și mai ales la sărăcirea vârstnicilor cărora nu le va mai avea cine să le plătească pensiile, mai spune studiul. Practic, facem parte din generația care a văzut cea mai mare populație a planetei, care a fost și care va fi vreodată în istoria omenirii.
Stema Municipiului Bucureşti va fi modificată. Ce a determinat CGMB să ia o astfel de decizie