MENIU

Semnal de alarmă. Ridicarea mașinilor de pe străzile principale din București - motiv de dispută

Masini ridicate în Bucuresti

Deputatul independent Nicușor Dan, fostul lider al USR care a candidat la Primăria Capitalei, atrage atenția cu privire la riscurile pe care le va genera "ridicarea mașinilor de pe străzile principale" din București.

Propunerea de ridicare a tuturor mașinilor de pe arterele principale este "o masură heirupistă, fără studii de impact, imposibil de pus în practică și care va genera abuzuri", spune Nicușor Dan.

"Este obligatorie o analiză de la caz la caz, care să arate locurile unde este posibilă ridicarea mașinilor și locurile unde prima bandă a devenit parcare de reședință, rezidenții neavând o altă posibilitate de a parca", arată Dan.

Acesta spune că a solicitat oficial, prin Asociația Salvați Bucureștiul, o ședință de dezbatere publică pentru proiectul de hotărâre al Consiliului General privind ridicarea mașinilor de pe arterele principale.

Fostul lider USB crede că singura soluție la problema locurilor de parcare din București este construcția de parcări.

"În ciuda promisiunilor, în doi ani și jumătate administrația Firea nu a construit niciun loc de parcare", acuză Nicușor Dan.

Pentru a rezolva problema locurilor de parcare în București, soluția lui Nicușor Dan este următoarea:

a) Înregistrarea provizorie, pentru o perioadă de 10 ani, a majorității locurilor folosite ca locuri de parcare legale, plătite către municipalitate, fie ca parcări de reședință, fie ca parcări cu acces public.
b) Gestionarea tuturor parcărilor de către municipalitate printr-un sistem informatic. Pentru parcările de reședință, acesta va permite corelarea între locul de parcare și domiciliul proprietarului, permițând distribuirea echitabilă a locurilor de parcare. Pentru parcările de reședință și pentru parcările cu acces public, acesta va genera rapoarte privind gradul de ocupare, indispensabile strategiei de construire a noilor parcări.
c) Construirea unui sistem park and ride de mari parcări la intrarea în oraș, pentru stimularea rămânerii în afara orașului a mașinilor celor care vin dimineața și pleacă seara din București.
d) Construirea de mari parcări "ieftine" în zone apropiate de cele rezidențiale. Stimularea prin politica de prețuri a parcării în aceste locuri pentru proprietarii care nu folosesc zilnic mașina.
e) Construirea de parcări cu acces public în zonele aglomerate și în zonele de reședință pentru care problema persistă. Întrucât aceste parcări sunt scumpe, este obligatoriu ca prioritizarea construirii lor să se facă pe bază de date, generate de sistemul informatic de management.

Primăria trebuie să le ofere cetățenilor locuri de parcare și apoi să treacă la sancționarea celor care nu respectă regulile, mai spune deputatul de București.