MENIU

Semnal de ALARMĂ al specialiștilor: Nivelul Lacului Techirghiol a scăzut cu aproape un metru din cauza secetei

Nivelul Lacului Techirghiol a scăzut cu aproape un metru din cauza secetei Foto: Realitatea de Constanța
Nivelul Lacului Techirghiol a scăzut cu aproape un metru din cauza secetei Foto: Realitatea de Constanța

Fenomen în premieră în ultimii 50 de ani! Nivelul Lacului Techirghiol a scăzut cu aproape un metru din cauza lipsei precipitaţiilor şi a temperaturilor ridicate din ultimii ani, însă a crescut salinitatea, relatează realitateadeconstanta.net.

 

Reprezentanții Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au anunțat că nivelul lacului Techirghiol a scăzut cu aproximativ un metru în urma secetei înregistrate în Dobrogea în ultima perioadă. Aceștia spun că nivelul apei din lac este asemănator cu cel de dinaintea punerii în funcțiune a sistemelor de irigații, în jurul anilor '70- '80. Acum, sistemul de irigații este dezafectat. Astfel, nivelul lacului va continua să scadă în anii ce vin.

Specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral au fost sesizaţi de către reprezentanţii Primăriei Techirghiol că nivelul apei din Lacul Techirghiol a scăzut semnificativ. Aceştia s-au deplasat în zonă şi au ajuns la concluzia că lacul este afectat grav de lipsa precipitaţiilor din ultimii ani, de temperaturile ridicate din anii anteriori, dar şi din acest an care au accentuat procesul de evaporaţie pe lac.

Un alt factor important, care a influențat scăderea nivelului de apă din lac, este legat de sistemul de irigații din zonă, care în momentul de față este dezafectat și care aducea un aport semnificativ de apă prin scurgerea directă în Lacul Techirghiol. Terenurile agricole din zonă fiind la un nivel mai înalt comparativ cu nivelul luciului de apă, apa dulce se prelingea în lac.

 „Din punct de vedere al salinității în intervalul 2007-2020 se constată o tendință de creștere a salinității, 61,07 gr/l în 2008, respectiv 89,63 gr/l în 2020. Acest fenomen de scădere este unul normal și mai mult nivelul scăzut înseamnă o salinitate mai mare a lacului ceeea ce înseamnă un efect benefic. Și în acest caz, al Lacului Techirghiol, tragem un semnal de alarmă și anunțăm din nou autoritățile centrale în ceea ce privește secarea lacurilor din zona Dobrogei pentru că cel mai probabil acest fenomen se va accentua în anii următori”, a transmis  directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L), Bogdan Bola. Mai multe detalii pe realitateadeconstanta.net.