MENIU

Seismolog: 4 orașe din Marea Britanie ar fi fost rase de pe suprafața pământului dacă cutremurele din Turcia ar fi avut loc în acea țară

Birmingham, Manchester, Sheffield, Bristol ar fi fost total devastate dacă cutremurele din Turcia ar fi avut loc în Insulele Britanice, a avertizat un specialist. Omul de știință a suprapus harta cutremurelor din Turcia peste cea a insulelor britanice, pentru a-și forma o idee despre amploarea cutremurelor devastatoare din ultima perioadă.

„Pentru a vă face o idee despre amploarea cutremurului din Turcia, dacă suprapunem USGS ShakeMap pe Insulele Britanice, falia (culorile roșii) s-ar fi rupt de la estuarul Severn la estuarul Humber. O mare parte din Anglia ar fi experimentat cel puțin nivelul de intensitate 7”, a declarat Stephen Hicks, seismolog la University College London (UCL), citat de agenția Anadolu.

Hicks a spus că clădirile de pe Insulele Britanice nu ar rezista unor zdruncinături atât de puternice și că „Anglia ar fi fost, în esență, tăiată în două de ruptura formată”.

„Desigur, acest lucru este academic, deoarece Regatul Unit nu are probleme atât de mari pentru a genera cutremure atât de puternice”, a spus Hicks.

Harta arăta goluri din Țara Galilor și sud-vestul Angliei, dar Hicks a sugerat că acele locuri „nu ar fi scăpat la fel de ușor pe cât sugerează harta... aceste lacune aparente se datorează doar liniei de coastă a Mării Mediterane de Est”.

Bilanţul provizoriu al victimelor cutremurelor care au lovit luni Turcia şi Siria a ajuns la 33.179 de morţi, a anunţat ieri Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), care estimează că de fapt peste 50.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismelor, cel mai puternic având magnitudinea de 7,8 grade.

Mai multe articole despre:
seism seismolog cutremur Turcia Marea Britanie